Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtta döda på Mount Everest – på en vecka

Personal i Nepal har hämtat ner döda kroppar från Mount Everest. Hundratals kroppar ligger begravda på berget, och den senaste veckan har ytterligare åtta personer dött.Foto: NARENDRA SHRESTHA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mount Everest är världens högsta berg.Foto: TASHI SHERPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Åtta personer har dött på Mount Everest den senaste veckan – fler än hela förra året, skriver Sky News.

En av de döda är irländska tvåbarnspappan Kevin Hynes, 56.

Han beskrivs av sitt team som ”en av de starkaste och mest erfarna klättrarna”.

Trycket på världens högsta berg Mount Everest är rekordhögt i år, då Nepal utfärdat det högsta antalet – 381 – klättringstillstånd någonsin. Men trängseln ökar risken för olyckor och dödsfall, eftersom flaskhalsar riskerar uppstå både på väg upp och ner för berget.

Särskilt när vädret stabiliseras, då många vill passa på.

Långa köer på Mount Everest

Den gångna veckan har det varit trafikstockning, hundratals klättrare har köat i timmar för att nå toppen. När allt tar längre tid blir det lättare att drabbas av till exempel köldskador och höjdsjuka.

Klättraren Nirmal Purja har lagt ut en bild på kön på Twitter, och den har väckt stor uppmärksamhet.

https://twitter.com/nimsdai/status/1131931349030457345

I trängseln har åtta personer dött, skriver Sky News. 

På onsdagen dog indiska Anjali Kulkarni, 55, på sin väg ner och amerikanska Donald Cash, 55, som kollapsade på toppen när han tog foton, skriver flera medier.

På torsdagen omkom ytterligare tre personer:

65-årige Ernst Landgraf från Österrike och de två indiska klättrarna Kalpana Dash, 52, och Nihal Bagwan, 27, som dog när de var på väg ner.

– Han var fast i trafiken i mer än tolv timmar och var utmattad, säger arrangören Keshav Patel om den 27-årige indiern enligt Sky News.

Irländsk tvåbarnspappa en av de döda

En annan som har omkommit är den irländske tvåbarnspappan Kevin Hynes, 56. Han dog i sitt tält på en höjd av 7 000 meter på fredagen, uppger flera medier. Han ska bara dagen innan ha messat sina kompisar och sagt att klättringsexpeditionen på världens högsta berg var ”det roligaste han varit med om”, men sen avbröt han innan han nådde toppen.

Enligt hans expeditionsteam var han ”en av de starkaste och mest erfarna klättrarna”.

Ytterligare en indisk man ska ha omkommit under veckan som gått, och en irländsk man – collegeprofessorn Seamus Lawless, 39 – saknas efter att ha fallit när han var på väg ner. Hans familj drog i gång en sökinsats för att hitta klättraren men den avbröts på fredagen på grund av dåligt väder. Även Lawless befaras död.

Nepal har fått kritik och uppmanats begränsa klättrarnas tillträde till Mount Everest, men pengarna är en viktig inkomstkälla för landet. Ett tillstånd kostar motsvarande cirka 105 000 kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.