Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta döda med covid-19 på äldreboende

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten.
Foto: ANDERS ALM / REGION NORRBOTTEN
Alla som avled på äldreboendet i Överkalix var dubbelvaccinerade.
Foto: ROBIN UTRECHT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Totalt åtta personer har avlidit med covid-19 på ett äldreboende i Överkalix, meddelar kommunen. 

Alla förutom en ska ha varit dubbelvaccinerade. 

– Det är oroande, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

Lokala medier rapporterar att smittspridningen upptäcktes för cirka två veckor sedan, då var ett 20-tal personer ur personal och boende smittade.

Kommunen skriver att sammanlagt 17 brukare har konstaterats smittade med covid-19, och att åtta av dem har avlidit. Alla förutom en ska ha varit dubbelvaccinerade, enligt kommunens uppgifter.

– Det är oroande. Inte att man smittas – det räcker ju med att man exponeras. Men att så många avlidit, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i region Norrbotten, till Norrbottens-Kuriren.

”Fruktansvärt tragiskt” 

Kommunalrådet Anne Jakobsson (S) säger till SVT Norrbotten att smittskyddsläkare ska utreda orsaken till dödsfallen. 

– Jag är förkrossad. Det här är fruktansvärt tragiskt. Jag lider med familjerna som drabbats och även med personalen. Vi har följt alla restriktioner som finns och fortsätter att göra det, men jag är i dag inte människa att svara på hur det här har gått till, säger Jakobsson till SVT.

Sedan den 13 september har inga nya fall konstaterats på äldreboendet. Men anhöriga uppmanas undvika besöka äldreboenden i kommunen. 

Antalet smittade äldre stiger

Antalet smittade med covid-19 på äldreboenden är nu det högsta sedan april, visar Socialstyrelsens statistik – och dödstalen stiger.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

TT: Har vaccinskyddet sjunkit nu när det gått mer än ett halvår sedan de äldsta började vaccineras?

– Ja, det är en bra fråga som vi jobbar hårt med och försöker få signaler på. Det finns en del internationella rapporter där man tycker sig se det och det finns en del laboratorieundersökningar där man ser att mängden antikroppar verkar minska över tid. Vi följer genombrottsinfektioner på säbo – hur många som infekterats trots att de är fullvaccinerade. Det är en eftersläpning, men vi har inte sett någon avsevärd uppgång sedan augusti, säger han.

Mellan 1 juli till 27 augusti var endast 13 av 30 avlidna ovaccinerade mot covid-19, rapporterar Svenska Dagbladet.

Anders Tegnell säger till SvD att det är en ”naturlig utveckling” i och med att dödstalen följer smittspridningen. 

– När man har så hög vaccinationstäckning så kommer även några fullvaccinerade att avlida eftersom det fortfarande inte finns något vaccin som fungerar till 100 procent. Det kommer att se ut så här, det kommer att vara färre dödsfall men av dem som sker kommer vissa att vara vaccinerade.


Startade protestgrupp mot vaccinkrav – blev sjuk i covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.