Toppgeneralen Qasem Soleimani död efter attack

Landets högste ledare hotar med hämnd.
Ayatollah Ali Khamenei har utropat Ismail Qaani till dödade toppgeneralen Qasem Soleimanis ersättare.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Qasem Soleimani dödades i attacken.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP
Så såg det ut på flygplatsen i Bagdad efter attacken.
Foto: HO / AP
Tusentals amerikanska soldater ska nu skickas till Mellanöstern.
Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Qasem Soleimani uppges ha dödats i attacken.
Foto: MAGDA GAD
Abu Mahdi al-Muhandis uppges ha dödats i attacken.
Foto: AY-COLLECTION/SIPA/SHUTTERSTOCK
Tusentals har tagit sig ut på gatorna för att sörja Qasem Soleimani.
Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Attacken kom efter order från Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flygplatsen i Bagdad efter attacken.
Foto: HO / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: CRISTOBAL HERRERA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Minst åtta personer dödades när raketer besköt fordon vid Bagdads internationella flygplats. En av de döda är Qasem Soleimani, en av Irans främsta makthavare.

Nu varnar Iran för att man ska utkräva ”en kraftfull hämnd på USA”.

– Ha tålamod, snart ska ni få se döda amerikanska kroppar över hela Mellanöstern, säger Qasem Soleimanis ersättare Ismail Qaani, enligt Al Jazeera. 

Iran utlovar ”en förkrossande hämnd” på USA efter attacken mot Bagdads flygplats i Irak, som dödade toppgeneralen Qasem Soleimani.

Soleimani var en av Irans mäktigaste män och ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka: Quds.

Enligt MirrorOnline var Soleimani på väg från flygplatsen i en konvoj som träffades av tre raketer. Fordonen hade hämtat passagerare från ett plan från Syrien som just hade landat i Bagdad.

Hotet mot Trump

Under fredagen rapporterar bland annat CNN att landets högsta andliga ledare Ayatollah Ali Khamenei har utropat Ismail Qaani till dödade toppgeneralen Qasem Soleimanis ersättare.

I Qaanis första uttalande som ny ledare riktade han ett direkt hot till USA.

– Jag ber alla om att ha tålamod, snart ska ni få se döda amerikanska kroppar över hela Mellanöstern, säger Qasem Soleimanis ersättare Ismail Qaani, enligt Al Jazeera. 


Iran utlovar hämnd på USA 

Irans president Hassan Rouhani utlovar hämnd från Iran och dess allierade.

– Det råder inget tvivel om att Iran och andra fria länder i regionen kommer att hämnas för det här fruktansvärda brottet från kriminella Amerika, säger han i ett uttalande enligt AFP.

Irans säkerhetstjänst varnar också om en hämndaktion då ”tiden och platsen är rätt”, rapporterar AFP.

Landets utrikesminister, Javad Zarif, beskriver vidare attacken som ”internationell terrorism”. Mohammad Reza Naqdi, en av revolutionsgardets högsta militära befälhavare, går samtidigt ännu längre:

– Vita huset måste börja dra tillbaka sina styrkor och baser från islamiska länder eller så får de gå och köpa kistor till sina soldater, sa Mohammad Reza Naqdi vid ett massmöte i södra Iran, enligt Sveriges Radio. 

USA skickar tusentals soldater till Mellanöstern

Efter hoten har USA meddelat att man ska skicka tusentals soldater till Mellanöstern. Enligt CNN handlar det om cirka 3 000 soldater som ska försöka stävja den ökade spänningen i regionen.

– Iranska regimens aggression i området måste ta slut och den måste ta slut nu, sa Donald Trump vid pressträffen.

Tidigare under dagen hade Donald Trump motiverat aktionen i ett längre inlägg på sin Twitter:

General Qassem Soleimani har dödat eller allvarligt skadat tusentals amerikaner under en lång period, och planerade att döda många fler... men blev fångad! Han var direkt och indirekt ansvarig för många miljoner människors död, inklusive den senaste tidens stora antal demonstranter som dödats i Iran. 

Medan Iran aldrig kommer att kunna erkänna det på riktigt, var Soleimani både hatad och fruktad inom landet. De är inte ens nästan så ledsna som ledarna vill att resten av världen ska tro. Han skulle ha avlägsnats för flera år sedan!”, skriver Donald Trump på Twitter. 

DETTA HAR HÄNT

27 december dödas en amerikan och fyra skadades i en attack vid en irakisk militärbas nära Kirkuk. USA svarar med flera flyganfall – och den amerikanska ambassaden stormas av ilskna demonstranter på nyårsafton.

Natten till 3 januari, svensk tid, meddelar Pentagon att man har dödat Qasem Soleimani, ledaren för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, i en raketattack mot Bagdads flygplats. I samma veva hävdar man att Soleimani legat bakom attacken 27 december.

Donald Trump bekräftar attacken genom att twittra ut en bild på den amerikanska flaggan. 

Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei och flera av hans medarbetare meddelar att man kommer att utkräva hämnd för Soleimanis död. 

Uppmanar folk att lämna Irak

Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, beskriver de ansvariga för attacken som ”brottslingar” och utlovar en ”svår hämnd”. Han har också utnämnt Quds vice ledare, generalen Esmail Ghaani, till Soleimanis efterträdare.

Enligt Reuters har den iranska regimen begärt ett möte med Schweiz ambassadör i landet, som representerar USA. Milisgruppen Hashed al-Shaabi har också meddelat samtliga sina trupper att ”vara redo”, rapporterar AFP.

Nyhetsbyrån skriver också att USA:s ambassad i Bagdad har uppmanat alla amerikanska invånare att lämna Irak omedelbart.

Sveriges reaktion på attacken

Hör utrikesminister Ann Linde kommentera raketattacken mot Soleimani.

Sveriges utrikesminister Ann Linde har via sina presskontakter skickat ett uttalande om händelsen till Expressen.

– De senaste dagarnas händelser – inklusive de våldsamma demonstrationerna vid den amerikanska ambassaden och nattens attack i Bagdad – utgör en allvarlig upptrappning av läget i Irak och i Mellanöstern som helhet, säger hon. 

Ann Linde manar också svenskar i regionen till försiktighet.

– Svenskar som befinner sig där bör vara försiktiga, undvika folksamlingar och demonstrationer och hålla sig uppdaterad via medier och ambassadens reseinformation. 

Adil Abdul-Mahdi, premiärminister i Irak, har varnat för att attacken kommer att leda till ”ett fruktansvärt krig”. Han har därför kallat parlamentet till ett extrainsatt krismöte.

Så här såg det ut på flygplatsen i Bagdad efter attacken.
Foto: HO / AP
Så här såg det ut på flygplatsen i Bagdad efter attacken.
Foto: HO / AP

Var förutom Ayatollah Ali Khamenei Irans mäktigaste person

62-årige Qasem Soleimani stod, enligt New York Times, nära Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei. Han ska ha setts som en möjlig framtida ledare av landet. 

Enligt Guardian var han näst Ayatollah Ali Khamenei landets mäktigaste person.

När Donald Trump varnade Irans president för att hota USA svarade Qasem Soleimani:

– Det är under vår presidents värdighet att svara dig. Jag, som soldat, svarar dig, sade han.

Pentagon bekräftar: USA låg bakom attacken

När attacken inträffade under natten mot fredagen twittrade Donald Trump en bild av USA:s flagga.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1212924762827046918

Strax därefter bekräftade Pentagon att USA låg bakom attacken.

Som ett led i att skydda amerikansk personal har USA:s militär dödat Qasem Soleimani”, står bland annat att läsa i ett pressmeddelande från Pentagon.

Qasem Soleimani anklagas i pressmeddelandet för att ha stått i begrepp att attackera amerikanska diplomater och soldater i regionen.

Denna raketattack avsåg att avskräcka framtida iranska planer på angrepp, USA kommer att fortsätta göra vad som är nödvändigt för att skydda vårt folk oavsett var de befinner sig i världen”, avslutas pressmeddelandet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo hävdar att Soleimanis död lett till glädjeutbrott i grannlandet Irak. 

https://twitter.com/SecPompeo/status/1212955403077767168

I en intervju med CNN förklarar Mike Pompeo att han inte kan gå på detaljer kring hur Qasem Soleimani hotade USA:s medborgares liv.

– Men jag kan säga att president Trumps beslut har räddat amerikanska liv.

– Han planerade en aktion, en större aktion som skulle ha riskerat dussintals, om inte hundratals, amerikanska liv. Den var nära förestående, säger Pompeo.

Mike Pompeos svar om USA:s attack

Utrikesministern: ”Trumps beslut har räddat amerikanska människoliv”.

Bildts varning: Kan leda till IS:s återkomst

Sveriges före detta utrikesminister Carl Bildt varnar för att attacken kan få konsekvenser även i Irak, vilket han beskriver som ”slagfältet mellan USA och Iran”.

Han säger att fortsatt destabilisering, orsakad av USA och Iran, öppnar upp för Islamska statens återkomst i Irak.

”När Irak förvandlats till ett slagfält mellan USA och Iran, kommer den redan fragila staten Irak försvagas och utrymmet för Daesh [Islamska Staten] och andra terror organisationer kommer med största sannolikhet öka”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/carlbildt/status/1213025885164638208

Även Rysslands president Vladimir Putin varnar för att attacken mot Soleimani kan ”förvärra situationen” i Mellanöstern, skriver AFP.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, vädjar samtidigt om återhållsamhet för att undvika en våldsupptrappning efter dådet.

https://twitter.com/AFP/status/1213106937400844289

Kritik från Demokrater

Beslutet att genomföra raketattacken har fått skarp kritik från demokrater i USA.

– Soleimani var en USA-fiende, ingen tvekan om det. Frågan är om USA just lönnmördade den näst mäktigaste personen i Iran, utan kongressens medgivande, och därmed medvetet provocerade fram ett krig, säger Chris Murphy, demokratisk senator från Connecticut.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham uppger senare för Fox News att han blivit informerad om attacken, men att de demokratiska representanterna inte blivit det.

Oljepriset steg direkt efter nyheten om aktionen i Bagdad.

Under fredagen meddelade New Yorks borgmästare Bill de Blasio i en tweet att staden höjer säkerheten för att skydda invånare från ”försök från Iran eller deras terroristallierade att hämnas på USA”.

 Det här var Qassem Soleimani

Irans starkaste militärman död i drönarattack i Bagdad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.