Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtta åtalas för misshandel 

Två slovakiska gästarbetarna attackerade av vänsterextremisterna. Foto: Polisen
På fredagen åtalades sju unga män och en ung kvinna vid Stockholms tingsrätt för en rad brott som alla enligt åklagaren begåtts i den vänsterextrema politiska kampens namn. Foto: Polisen
Bland åtalspunkterna finns den brutala misshandeln av den 22-årige slovaken och hans pappa. Foto: Polisen
Fem av de åtta som åtalats i målet misstänks för misshandeln. Foto: Polisen.

Enligt polisutredningen gick de inte i det nazistiska demonstrationståget.

Ändå blev de två slovakiska gästarbetarna attackerade av vänsterextremisterna, vilket framgår av film- och bildmaterial i polisens förundersökning.

– Vi reser på oss och försöker springa från platsen men innan vi hunnit mer än några meter så hinner gänget upp oss och vi blir nedslagna bakifrån, har en av dem berättat för polisen.

Den 22-årige slovakiske byggarbetaren kom till Sverige tillsammans med sin far med drömmen om att arbeta. De jobbar med utbyggnaden av Karolinska sjukhuset för en underleverantör till Skanska.

Alla åtalade

Man, 20: Åtalas för grov misshandel, förberedelse till mordbrand, olaga hot

20-åringen från Eskilstuna åtalas för misshandeln mot slovakerna den 14 september förra året. Han har också i Eskilstunalägenheten enligt åklagaren innehaft brandbomber, så kallade molotov cocktails. Enligt åklagarens stämningsansökan har de varit ägnade att användas i syfte att anlägga mordbrand. Han har också enligt åklagaren deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg.

Man, 19: Åtalas för grov misshandel i tre fall, misshandel samt olaga hot i två fall och vapenbrott

Enligt åklagaren har 19-åringen från Strängnäs misshandlat en kommunpolitiker på Götgatan i Stockholm och en kvinna, han ska också ha deltagit i misshandeln av slovakerna, samt misshandeln i Jönköping den 1 maj. Olaga hoten gäller enligt åklagaren att han medverkat att slå en yxa i en bostadsdörr och klottra "RF" samt "nassesvin". Vid en annan hägerextremists bostad har han enligt åklagaren skrivit "hoppa av. vi kommer aldrig att sluta nassekräk". Vid misshandeln mot kommunpolitikern har han enligt åklagaren använt knogjärn.

Enligt Säporapporter har han en framträdande roll inom vänsterextrema Revolutionära Fronten när det gäller planeringen av olika politiska brott. Enligt Säpo har han också deltagit i trakasserier och hot mot myndighetspersoner och journalister för att förhindra dem i sin yrkesutövning.

Kvinna, 27: Åtalad för grov misshandel

Den 27-åriga kvinnan från Stockholm åtalas för grov misshandel då hon enligt åklagaren tillsammans med bland annat 19-åringen från Strängnäs och andra ej åtalade personer misshandlat en person på Trädgårdsgatan i Jönköping den 1 maj 2013.

Rättelse: Expressen.se har tidigare uppgett att den misshandlade personen är högerextremist.
Det finns dock inget faktaunderlag för det i polisutredningen.

Man, 19: Åtalas för olaga hot alternativtskadegörelse, fyndförseelse

I samband med misshandeln av gästarbetarna den 14 september ska han enligt åklagaren ha hittat ett pass och ett passerkort tillhörande en av de misshandlade männen. Han har sedan enligt åklagaren inte lämnat in föremålen till polisen. 19-åringen från Stockholm åtalas också för olaga hot då han enligt åklagaren deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg.

Man, 20: Åtalas för grov misshandel

Enligt åklagaren har 20-åringen från Borås deltagit i den grova misshandeln av gästarbetarna den 14 september.

Man, 24: Åtalas för olaga hot alternativt skadegörelse

Enligt åklagaren har 24-åringen från Eskilstuna deltagit i att slå en yxa i en dörr och klottra "nassesvin" vid en bostad i Lindesberg den 10 april 2013.

Man, 23: Åtalas för grov misshandel

Enligt åklagaren har 23-åringen från Jönköping deltagit i den grova misshandeln av slovakerna den 14 september.

Man, 18: Åtalas för grov misshandel

18-åringen från Örebro har enligt åklagaren deltagit i den grova misshandeln av slovakerna den 14 september då de bland annat misshandlades med en stol och fick flaskor och blomkrukor kastade på sig.

14 september förra året passerade 22-åringen och hans pappa restaurang Malaysia på Luntmakargatan i Stockholm. De noterade ett gäng på ett 25-tal personer som stod och tittade på dem, de var alla enligt 22-åringens berättelse maskerade med sjalar och solglasögon. Vid 16.45-tiden började de att röra sig emot dem.

De ökade farten och försökte att springa i väg men förföljarna kom snabbt i kapp och slog ner dem bakifrån.

– Medan jag ligger ner mottar jag cirka 10 sparkar mot huvud och överkropp. Jag fick även en stol kastad emot mig, har 22-åringen berättat för polisen.

Han har berättat att han inte haft förståelse för varför de attackerades. Det var oprovocerat och de tillhörde inte nazistgrupperingen som ordnade en demonstration samtidigt. Under misshandeln blev de också jagade, slagna med glasflaskor och fick blomkrukor kastade emot sig, enligt misstankarna.

Åtalades

I dag åtalades sju unga män och en ung kvinna vid Stockholms tingsrätt för en rad brott som alla enligt åklagaren begåtts i den vänsterextrema politiska kampens namn. Rättegången är planerad till den 25 april.

Bland åtalspunkterna finns den brutala misshandeln av den 22-årige slovaken och hanns pappa. Fem av de åtta som åtalats i målet misstänks för den misshandeln.

Samtliga åtalade har kopplingar till det vänsterextrema nätverket Revolutionära Fronten, RF.

Bland bevisningen finns en chattkonversation där en av de misstänkta efter septembermisshandeln skrev "gött jobbat".

Två av de åtalade finns enligt en tidigare Säporapport med i organisationens toppskikt – en av dem är också misstänkt för våldsamt upplopp i samband med demonstrationen i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december förra året.

Tidigare misshandel

Säpo-analytikern Ahn-Za Hagström skriver i en promemoria som bilagts den nya förundersökningen:

"Sammantaget har RF lyckats väl med att bygga ett varumärke baserat på politiskt motiverad brottslighet och ett visst skrämselkapital som kan attrahera flera anhängare och våldsbenägna individer. Verksamheten består till stor del av politiskt motiverad brottslighet, systematisk och långsiktig i syfte att påverka samhällsordningen genom att förmå enskilda individer att avsluta sina politiska engagemang eller avskräcka andra från att engagera sig politiskt".

En av de två männen som av Säpo pekats ut som en aktiv och pådrivande RF-medlem misstänks nu också för flera andra fall av misshandel, mot personer på den extrema högerkanten. Exempelvis har 19-åringen från Strängnäs enligt misstankarna slagit ner en manlig kommunpolitiker och en kvinna på Götgatan i Stockholm samt gjort sig skyldig till en misshandel i Jönköping.

Han var tidigare misstänkt för en misshandel i samband med Revolutionära frontens stormning av Kolsva Folkets park i Västmanland.

– De misstankarna har jag avskrivit, säger åklagare Malin Arentoft angående dagens åtal.

Kenneth Lewis är 19-åringens advokat.

– I princip förnekar han det mesta men han tillstår ett och annat. Men jag kan inte gå in på detaljer, säger han.

– Det är väldigt svag bevisning enligt min uppfattning för flera av punkterna.

Hur ser du på åklagarens beskrivning att din klient har en framträdande roll i Revolutionära fronten, och att det rör sig om organiserad brottslighet?

– Vi delar inte åklagarens uppfattning. Vi anser inte att de gör en helt korrekt beskrivning av organisationen och överhuvudtaget inte av hans roll i den och vad han har haft för anknytning, säger Kenneth Lewis.

Den 19-årige mannen misstänks även för våldsamt upplopp i samband med att nazister dök upp på en antirasistmanifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december, men där har åtal ännu inte väckts.

Den andre av de åtta åtalade som enligt en tidigare Säporapport pekats ut som en aktiv och pådrivande medlem i RF är en 20-årig man från Eskilstuna. Han har tidigare åtalats för att ha huggit en person på den extrema högerkanten i ryggen förra sommaren. Han friades dock då tingsrätten ansåg att han hade handlat i nödvärn.

Nu står ha åtalad för grov misshandel, olaga hot eller skadegörelse och förberedande till mordbrand.

– Jag kan inte gå in på vad han har sagt, men han förnekar brott, säger 20-åringens advokat Björn Törnell.

"Terrorcentral"

Mannen hyrde tidigare en lägenhet i Eskilstuna som fungerade som en slags kommandocentral för medlemmarna i nätverket. I november förra året slog polisen till mot den lägenheten och då hittades bland annat brandbomber, knivar, masker och pyroteknik.

– Det såg mer eller mindre ut som en terrorcentral, har Daniel Lindström vid polisens kriminalunderrättelserotel i Västmanland tidigare sagt till Expressen.

I området utanför Eskilstunalägenheten satt, när Expressen nyligen besökte området, flera klistermärken fortfarande uppsatta på lyktstolparna med märken och budskap från RF.

Om de nu aktuella misstankarna, där åtal alltså väckts i Stockholms tingsrätt, säger åklagare Malin Arentoft i ett pressmeddelande:

– För samtliga åtalspunkter görs gällande att det handlat om organiserad brottslighet.