Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtta års fängelse för Täbyvåldtäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tingsrättens dom mot våldtäktsmannen i Täby är hård: åtta års fängelse och livstids utvisning.

Men den 33-årige mannen tänker överklaga till hovrätten.

- Domstolen har fallit undan för opinionen, säger hans advokat.

Målet har varit mycket uppmärksammat. I april i år överföll 33-åringen en 19-årig kvinna på en gångväg i Roslags Näsby i Täby norr om Stockholm. Kvinnan lyckades varsko en väninna via mobilen. Men när larmet nådde polisens ledningscentral tappades det bort och hjälpen uteblev. Övergreppet pågick i flera timmar. Kvinnan våldtogs upprepade gånger och misshandlades med knytnävsslag i ansiktet.

Gäller även överfall i Farsta

 I domen skriver tingsrätten att 33-åringen "visat särskild hänsynslöshet och råhet". Brottet betraktas därför som grovt. Domen gäller också ett överfall på en 24-årig kvinna i Farsta en vecka senare. 33-åringen döms mot sitt nekande för att ha släpat in kvinnan i en lekstuga och där försökt våldta henne. Själv har han har hela tiden hävdat att han försökte råna kvinnan på hennes handväska, något som tingsrätten alltså inte tror på.

Räddades av fem unga män

 Innan våldtäkten fullbordades räddades kvinnan av fem unga män som sett överfallet. Ett DNA-prov avslöjade att 33-åringen var skyldig till Täbyvåldtäkten. 33-åringen har genomgått rättspsykiatrisk undersökning, men friskförklarats. Hans advokat Johan Paléus är mycket kritisk till läkarnas utlåtande. - Det har blivit en trend att döma sexualbrott extra hårt. Min klient har tidigare vårdats på sjukhus för sina psykiska problem. Han kommer knappast att bli bättre av att sitta i fängelse i åtta år, säger Johan Paléus.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.