Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Att Rex Tillerson får gå nu kan vara förhållandevis genomtänkt

USA:s utrikesminister Rex Tillerson fick sparken av Donald Trump på tisdagen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Under en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är inte överraskande att Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson. 

Det säger Expressens USA-expert Frida Stranne i en kommentar till dagens nyhet. 

Det talas väldigt mycket om att det är överraskande att Trump väljer att avskeda utrikesminister Tillerson just nu och att turbulensen i Vita huset är ett tecken på att Trump inte har kontroll. Men att Tillerson får gå nu kan mycket väl vara förhållandevis genomtänkt och framför allt nödvändigt om avsikten är att kunna formulera en sammanhållen utrikespolitik och nå framgång inom de områden som Trump nu har framför sig att göra politik av. Det hade blivit omöjligt med Tillerson eftersom hans inställning i flertalet frågor låg långt från Trumps. Om den politik som nu väntar är bra eller dåligt, det är däremot en annan sak och bedöms utifrån hur man ser på utrikespolitik och USA:s roll i världen. 

Det har länge varit en fråga när Tillerson ska få lämna sitt uppdrag som utrikesminister, inte om. Spänningarna mellan presidenten och utrikesministern har varit många och de har skett helt öppet. Tvistefrågorna har dessutom rört sig om tunga avgörande frågor och det är svårt att hitta exempel på saker där de haft en genuin samsyn. Parisavtalet, Jerusalemfrågan, Iranavtalet, Nordkorea och de aviserade tullarna på stål och aluminium är sådant där de båda haft olika uppfattningar. Tillerson sägs därtill ha ifrågasatt Trumps svärson Jared Kushners kontakter med Saudiarabiens nye prins som han menat varit ogenomtänkta och riskera skapa en farlig konfliktspiral i regionen som kan bidra till en ännu mer kaotisk utveckling där. När Trump basunerade ut att han ansåg att USA borde tiodubbla sin kärnvapenarsenal ska Tillerson ha kallat presidenten ett dumhuvud (eng: moron) vilket spädde på bilden av ett team som varken respekterade eller gillade varandra särskilt bra. 

LÄS MER: Donald Trump sparkar Rex Tillerson 

 

Redan i september när jag var i Washington senast talade republikaner om att Tillersons dagar var räknade och många trodde att han skulle få gå i samband med att Iranavtalet då skulle upp på bordet. Så blev det inte, men när röster nu höjs att det är oväntat att sparka Tillerson just nu och dålig tajming så uppfattar jag snarare att vad Trump försöker göra är att bygga ett starkt team, som tänker likt och har en samsyn på olika avgörande frågor för USA:s utrikespolitik. Detta eftersom man går in i ett nytt skarpt läge såväl vad gäller det väntande mötet med Nordkoreas Kim Jong-Un som olika förhandlingar om handelsavtal. Därtill ska Iranavtalets framtid snart tas upp igen. Alla frågor där Tillerson inte såg på vare sig problemen eller lösningarna på samma sätt som Trump men där Pompeo gör det.

Under en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump och den föreslagna nya utrikesministern (han måste godkännas av senaten innan han kan tillträda) har därtill inte bara samma uppfattningar i de flesta av dessa frågor, de har dessutom byggt upp en nära och vad det verkar fungerande relation under året. Pompeo har som CIA chef varit väldigt närvarande i Vita huset och Trump ska ha gillat sättet på vilket han gjort sina olika briefings och vad han haft att säga i sak. Och Trump själv hänvisar nu också till att de båda tänker likt. Pompeo är en hårdhudad, ”urkonservativ” republikan med politisk och militär erfarenhet. Han tillhör republikanska partiets te-partyfalang och är känd som en tuff men mycket begåvad person.

 

LÄS OCKSÅ: Mats Larsson: Mike Pompeo är mer hökaktig än Rex Tillerson 

 

När jag får tag på en av mina republikanska kontakter i DC nu i kväll, som tidigare varit chief of staff i senatens utrikesutskott, menar han att Pompeo framför allt kommer att göra utrikesdepartementet bättre fungerande och relevant igen. Han menar också att tillsättning ökar chanserna att förhandlingarna med Nordkorea blir framgångsrika samtidigt som de nog kommer att skjutas upp i väntan på att han godkänts av senaten. 

Andra skulle troligen säga att det också ökar riskerna för att Iranavtalet på sikt rivs upp och att vi av det skälet och andra riskerar att få en konfliktupptrappning i Mellanöstern. Och att USA-först policyn kommer att ytterligare tydliggöras med Pompeo. Vad det innebär mer konkret kan vi bara vänta på och se. Men Pompeos bakgrund och ideologiska uppfattningar vittnar om att det blir en tuff linje. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!