USA:s utrikesminister Rex Tillerson fick sparken av Donald Trump på tisdagen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅNUSA:s utrikesminister Rex Tillerson fick sparken av Donald Trump på tisdagen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s utrikesminister Rex Tillerson fick sparken av Donald Trump på tisdagen. Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENExpressens USA-expert Frida Stranne. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Expressens USA-expert Frida Stranne. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Under en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNUnder en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Under en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken. Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Att Rex Tillerson får gå nu kan vara förhållandevis genomtänkt

Publicerad

Det är inte överraskande att Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson. 

Det säger Expressens USA-expert Frida Stranne i en kommentar till dagens nyhet. 

Det talas väldigt mycket om att det är överraskande att Trump väljer att avskeda utrikesminister Tillerson just nu och att turbulensen i Vita huset är ett tecken på att Trump inte har kontroll. Men att Tillerson får gå nu kan mycket väl vara förhållandevis genomtänkt och framför allt nödvändigt om avsikten är att kunna formulera en sammanhållen utrikespolitik och nå framgång inom de områden som Trump nu har framför sig att göra politik av. Det hade blivit omöjligt med Tillerson eftersom hans inställning i flertalet frågor låg långt från Trumps. Om den politik som nu väntar är bra eller dåligt, det är däremot en annan sak och bedöms utifrån hur man ser på utrikespolitik och USA:s roll i världen. 

Det har länge varit en fråga när Tillerson ska få lämna sitt uppdrag som utrikesminister, inte om. Spänningarna mellan presidenten och utrikesministern har varit många och de har skett helt öppet. Tvistefrågorna har dessutom rört sig om tunga avgörande frågor och det är svårt att hitta exempel på saker där de haft en genuin samsyn. Parisavtalet, Jerusalemfrågan, Iranavtalet, Nordkorea och de aviserade tullarna på stål och aluminium är sådant där de båda haft olika uppfattningar. Tillerson sägs därtill ha ifrågasatt Trumps svärson Jared Kushners kontakter med Saudiarabiens nye prins som han menat varit ogenomtänkta och riskera skapa en farlig konfliktspiral i regionen som kan bidra till en ännu mer kaotisk utveckling där. När Trump basunerade ut att han ansåg att USA borde tiodubbla sin kärnvapenarsenal ska Tillerson ha kallat presidenten ett dumhuvud (eng: moron) vilket spädde på bilden av ett team som varken respekterade eller gillade varandra särskilt bra. 

LÄS MER: Donald Trump sparkar Rex Tillerson 

 

Redan i september när jag var i Washington senast talade republikaner om att Tillersons dagar var räknade och många trodde att han skulle få gå i samband med att Iranavtalet då skulle upp på bordet. Så blev det inte, men när röster nu höjs att det är oväntat att sparka Tillerson just nu och dålig tajming så uppfattar jag snarare att vad Trump försöker göra är att bygga ett starkt team, som tänker likt och har en samsyn på olika avgörande frågor för USA:s utrikespolitik. Detta eftersom man går in i ett nytt skarpt läge såväl vad gäller det väntande mötet med Nordkoreas Kim Jong-Un som olika förhandlingar om handelsavtal. Därtill ska Iranavtalets framtid snart tas upp igen. Alla frågor där Tillerson inte såg på vare sig problemen eller lösningarna på samma sätt som Trump men där Pompeo gör det.

Under en pressträff på tisdagen berättade Rex Tillerson att Donald Trump ringt och gett honom beskedet först efter att han twittrat om att Tillerson fick sparken.Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump och den föreslagna nya utrikesministern (han måste godkännas av senaten innan han kan tillträda) har därtill inte bara samma uppfattningar i de flesta av dessa frågor, de har dessutom byggt upp en nära och vad det verkar fungerande relation under året. Pompeo har som CIA chef varit väldigt närvarande i Vita huset och Trump ska ha gillat sättet på vilket han gjort sina olika briefings och vad han haft att säga i sak. Och Trump själv hänvisar nu också till att de båda tänker likt. Pompeo är en hårdhudad, ”urkonservativ” republikan med politisk och militär erfarenhet. Han tillhör republikanska partiets te-partyfalang och är känd som en tuff men mycket begåvad person.

 

LÄS OCKSÅ: Mats Larsson: Mike Pompeo är mer hökaktig än Rex Tillerson 

 

När jag får tag på en av mina republikanska kontakter i DC nu i kväll, som tidigare varit chief of staff i senatens utrikesutskott, menar han att Pompeo framför allt kommer att göra utrikesdepartementet bättre fungerande och relevant igen. Han menar också att tillsättning ökar chanserna att förhandlingarna med Nordkorea blir framgångsrika samtidigt som de nog kommer att skjutas upp i väntan på att han godkänts av senaten. 

Andra skulle troligen säga att det också ökar riskerna för att Iranavtalet på sikt rivs upp och att vi av det skälet och andra riskerar att få en konfliktupptrappning i Mellanöstern. Och att USA-först policyn kommer att ytterligare tydliggöras med Pompeo. Vad det innebär mer konkret kan vi bara vänta på och se. Men Pompeos bakgrund och ideologiska uppfattningar vittnar om att det blir en tuff linje. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag