Transportstyrelsens kontor i Norrköping. Foto: TOBIAS HOLMQVIST/SVTTransportstyrelsens kontor i Norrköping. Foto: TOBIAS HOLMQVIST/SVT
Transportstyrelsens kontor i Norrköping. Foto: TOBIAS HOLMQVIST/SVT

Transportstyrelsen vet våra sjukdomar

Publicerad

KRÖNIKA: När jag var ute och körde bil i dag tog det en stund innan de tråkgråa orden från radion fick mig att rysa till i min AC-fria Ford – nyhetsuppläsaren på Sveriges Radio malde på i sommarsolen om datasystem, Transportstyrelsen och ”entledigande” chefer – och plötsligt insåg jag att det som sägs kan handla om mig, dig och varje förare på vägen.

Det är över 6,3 miljoner svenskar som har körkort i dag. Alla som har en fysisk eller psykisk sjukdom måste rapportera det Transportstyrelsen. Samma myndighet som just nu är i stormväder för en massiv läcka av hemliga uppgifter till utlandet. Samma läck-skandal som gjort att statsministern nu KU-anmälds. 

För att förstå vad det handlar om kan mycket känsliga uppgifter om alla svenskar som har körkort –  plus de som sökt körkortstillstånd – vara del den omfattande läcka med hemliga uppgifter som Transportstyrelsens chef nu fått sparken för. 

Sedan 2012 är det dessutom lag på att din läkare ska anmäla dig till Transportstyrelsen om du har en sjukdom eller självmordsförsök i bagaget som gör att du kan vara en trafikfara. Bara de senaste åren handlar det om 15 019 anmälningar mot patienter av läkare och 17 228 svenskar som förlorat sina körkort på medicinsk grund. 

När jag satt där i bilen tänkte jag också att det faktiskt inte ens spelar någon roll om Transportstyrelsen lyckats skydda just de här känsliga hälsouppgifterna. Bara det att läcka har hänt – på en myndighet som har våra sjukdomar och hemligheter i sina händer – är allvarligt nog. 

 

LÄS MER: "Försvarsutskottet kallar till krismöte" 

 

Lägg till alla de uppgifter som finns hos Transportstyrelsen på alla som sökt ett körkortstillstånd och svarat på hälsodeklarationen  – där du exempelvis ska uppge om du haft problem med, sömn, alkohol, diabetes (och vad du har för behandling),  psykisk sjukdom (och vad du tar för medicin samt adressen till din vårdenhet). 

Många har nog frestats att ljuga på hälsodeklarationen. Jag är dock en av de där ”idioterna” som svarade ärligt. Hejdå mc-säsong 2016. Japp, jag har haft ”överraskande balansrubbning” någon gång i livet (snaps + midsommar kan vara en förklaring) och japp, jag har faktiskt en diagnos. Bipolär 2 heter den och betyder i mitt fall att jag är konstant på obehagligt gott humör, aldrig haft psykoser och aldrig varit inlagd. Vi brukar kalla oss bi-populära gänget och jag har haft körkort i över 16 år utan böter eller olyckor. Men Transportstyrelsen skulle veta och ha läkarintyg – och det gör mig inget om jag själv får välja vem och när mina uppgifter röjs. Det som gör mig förbannad är att det faktiskt inte får läcka ut en enda sekretessbelagd uppgift om någon sekretessbelagd uppgift – om det så rör någon bro eller annan hemlig uppgift som nu läckt – från en myndighet som Transportstyrelsen. 

Det är en skrämmande tanke att en myndighet – vars chef erkänt brott och fått sparken – har den makten och informationen om dig, mig, kungen, statsministern och killen med nycklarna till valet eller kärnkraftverket. För första gången på länge hoppas jag att jag har fel. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag