Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Att köpa sex blir vanligare hos yngre

Niklas Långström är psykiatriprofessor och forskar om avvikande sexuella beteenden. Han tror att om man köper sex har man sannolikt en förhöjd risk att begå andra sexualbrott.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Undersökningar visar att ungefär var tionde svensk man någon har gång köpt sex. 

Niklas Långström, psykiatriprofessor och forskare, säger att de som köper sex sannolikt också har andra problem – så som psykisk ohälsa eller missbruk.

– Den som köper sex har sannolikt förhöjd risk att också begå andra sexualbrott.

Jari Kuosmanen är mansforskare och docent på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Han berättar att, beroende på vilken undersökning man tittar på, 8 till 13 procent av svenska män någon gång har köpt sex.

Mellan 50 och 70 procent av dem har skett utomlands. Han menar att det finns väldigt många olika motiv till varför män köper sex – men att man kan dela upp dem i tre olika typer av köpare.

– Vissa män säger att de har så pass starka sexuella behov och att det för dem är en sexuellt lustfylld grej att göra. För andra är det någon slags lösning på att sexlivet inte fungerar på hemmafronten. De är inte så luststyrda, utan styrs mer av att de inte vill avsluta sitt sexliv även om de inte har sex i sitt parförhållande, säger Jari Kuosmanen.

– En tredje grupp är killar som egentligen inte skulle vilja köpa sex, men som har svårt att knyta kontakter på annat sätt.


LÄS ÄVEN: Sofia, 29, om livet på gatan: ”Är ett helvetes lotteri” 


Kan ha andra problem

Niklas Långström är psykiatriprofessor och forskar om avvikande sexuella beteenden. Han tror att om man köper sex har man sannolikt en förhöjd risk att begå andra sexualbrott.

– Sexköp kan ingå i ett mönster av hypersexualitet eller sexmissbruk där personen även har mycket ”vanligt” sex och där sexuella avvikelser som sexuell sadism eller exhibitionism förekommer oftare, säger Niklas Långström.

8 till 13 procent av svenska män någon gång har köpt sex.
Foto: Helen Rasmusen

Han menar att många av dem som köper sex i Sverige kan ha andra problem som ökar risken – som problem med psykisk ohälsa, missbruk, relationer eller arbete. Han är tveksam till om samhällsnormer och lagstiftning kan få bort alla sexköp.

– Ju mer socialt oönskat ett beteende är desto troligare att den som ändå gör detta också har andra problem.


LÄS ÄVEN: De säljer andras kroppar – i Sverige 


Polisen: Fler yngre köpare

2016 anmäldes 603 sexköp till polisen. Ungefär hälften av dem ledde till fällande domar. Kajsa Wahlberg är kommissarie på polisens nationella operativa avdelning och har sammanställt polisens lägesrapport ”Människohandel för sexuella och andra ändamål”.

Hon berättar om att man inom polisen och socialtjänsten ser en tendens till att köparna blir allt yngre.

– Man började prata mer och mer om det här förra året. Det är något som poliserna som jobbar med de här frågorna har noterat, att det stöter på de yngre köparna mer och mer. Jag kommer att följa upp det här under 2017, säger Kajsa Wahlberg.

– Jag kan koppla det samman med pornografi på nätet. Säkerligen inspirerar det män och unga pojkar. De kan tycka att det kan vara spännande att prova det här i verkliga livet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.