Ätstörningar ökar mest bland barn i tioårsåldern

Allt fler unga drabbas av ätstörningar.
Astrid Lloyd insjuknade själv i ätstörningar redan som 10 åring och levde med sjukdomen i 12 år. Idag jobbar hon för att hjälpa andra.
Foto: Frisk & Fri

Allt fler barn under 18 år drabbas av ätstörningar enligt statistik från Socialstyrelsen. 

Bland barn i åldrarna 10 till 14 i Västra Götaland är ökningen som mest markant. 

Tidigare i år har den sociala medieplattformen Instagram anklagats för att bidra till uppmuntran av ätstörningar. 

Antalet 10 till 14 åringar som behandlas för anorexi inom öppenvården har ökat med 70 procent mellan 2011 och 2017. Det visar statistik från Socialstyrelsen – något som SR var först med att rapportera om. 

Astrid Lloyd har levt med ätstörningar i 12 år och insjuknade redan som 10-åring. I dag jobbar hon som föreläsare och brukarspecialist. Hon har även ansvarat för gruppsamtal för människor med ätstörningar för organisationen Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar.  

Hon tycker inte att de nya siffrorna är förvånande. 

– Det är hemskt men inget som förvånar mig. Det är en naturlig reaktion på hur samhället ser ut i dag. När jag blev sjuk kallade man bantning för just vad det var – bantning. Nu kallar man det hälsosamt att bara äta kalorisnål mat och träna tre timmar om dagen. En bild på din raw-food lunch kan få tusentals likes och kommentarer på sociala medier, säger Astrid Lloyd. 

"Det har blivit normaliserat"

När du söker efter termer som "anorexi" och "bulimi" på Instagram ska du mötas av varningsmeddelanden som frågar om du behöver hjälp. 

Den policyn har Instagram haft sedan 2016. 

Trots det visar en undersökning av Sky News att liknande hashtaggar går igenom Instagrams filter och når fram till användarna.

– Tidigare kunde man se bilder på en smal kändis på tv eller i tidningen. Nu kan du få ständiga uppdateringar om helt vanliga människor som du måste jämföra dig med. Smala människor, dieter och extrem träning har blivit normaliserat, säger Astrid Lloyd.

Socialtjänstens nya siffror visar att ätstörningar kryper ner i åldrarna samtidigt finns det inget utbud för behandling på klinikerna mot ätstörning. 

De personer med ätstörning som är under 16 år erbjuds familjesamtal en gång i veckan och några få går i familjedagvård där barnet tillsammans med familjen får träna på att äta. 

– Har du en klassisk ätstörning som anorexi eller bulimi får du inte mycket hjälp efter att du nått idealvikten. Så fort du gått upp i vikt räknas du som frisk. Problemet är att ätstörningar inte är en kroppsligsjukdom, det är en psykisk sjukdom. 

Går inte att spekulera kring orsaken 

Det är fram för allt sjukdomen Anorexia Nervosa som ökar i de yngre åldrarna och bakgrunden till sjukdomen är komplex. 

Enligt Anne-Line Solberg, tillförordnad vårdenhetschef på Anorexi-bulimi-mottagningen på Drottning Silvias Barn- och ungdomsjukhus, kan större barnkullar vara en orsak till ökningen men menar även att sociala medier har ett stort intryck på patienterna. 

– Alla våra patienter är ju väldigt upptagna av det som kommuniceras via medierna så klart och det blir svårare att skilja på det som är friskt och sjukt men jag tycker inte ännu att det går att spekulera om orsaken till att sjukdomen kryper ner i åldrarna. Vi kan bara konstatera att en ätstörning kan debutera tidigare nu, säger Anne-Line Solberg till SR.

Varningssignaler

Om du tror att du har en ätstörning – sök vård så snart som möjligt. Det är viktigt att få en ordentlig utredning för att få rätt hjälp.


Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning. Är du över 18 år kan du vända dig till en vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.


Här är några vanliga symptom på vad som kan vara en ätstörning:

Du bantar och blir allt mera upptagen av tankarna på matvanor och vikt.

Du äter långsamt, skjuter gärna upp måltider och vill äta utan sällskap.

Du hoppar över måltider, äter oregelbundet eller äter stora mängder "förbjuden" mat i din ensamhet.

Du tränar överdrivet mycket.

Du får svårt att koncentrera dig på ditt arbete eller skolarbete.

Du kritiserar din kropp.

Du utvecklar tvångsbeteenden, till exempel speciella sätt att äta vissa saker.

Du blir nedstämd eller ångestfylld.

Du utvecklar ett självskadebeteende eller självmordstankar.

Du försöker göra dig av med mat genom att till exempel kräkas.


KÄLLA: Vårdguiden och Föreningen Frisk och fri

Här kan du få hjälp

Om du lider av en ätstörning finns det flera platser dit du kan vända dig för råd, stöd och hjälp. 


Om du är under 18 år kan du kontakta en ungdomsmottagning eller din vårdcentral. Är du över 18 år kan du vända dig till vårdcentral eller psykiatrisk mottagning.


Ätstörningar på 1177


Frisk & Fri - Riksföreningen mot ätstörningar


Tjejzonen - Ätstörningszonen


Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.