Förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten nya siffror över hur de olika mutationerna breder ut sig i landet. I nuläget har muterande varianter upptäckts i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika – och alla har spridit sig till Sverige.
Störst är den brittiska varianten som enligt forskare väntas ta över om några veckor – och mest frågetecken är det kring den brasilianska varianten, alltså den senast upptäckta. Frågan är om nuvarande coronavaccin biter på de nya varianterna.
– Vi vet ytterst lite om hur vaccinet fungerar på den brasilianska varianten. Men generellt kommer vaccinen funka, men dock med olika effektivitet. Vaccinationen kommer dra ner smittspridningen och framför allt kommer dödsfallen gå ner och pressen på sjukvården kommer minska, säger Ali Mirazimi, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.
Infört strängare restriktioner
I regionerna Gävleborg, Västra Götaland och Västerbotten har det införts en rekommendation om munskydd i kollektivtrafik oavsett tid på dygnet, samt på arbetsplatser där nära kontakt inte går att undvika och man träffar personer utanför sin närmaste krets.
Det tycker virologen Niklas Arnberg är en bra strategi.
– Givet att om de här varianterna är mer smittsamma, så ska man kanske klämma åt lite extra med ytterligare lokala restriktioner. Vi vill ju verkligen inte få mer smittspridning.
– Det är bra att pandemilagen finns, då kan man ta i ännu mer om det behövs.
Smittspridningen i Sälenfjällen fortsätter att öka, och Region Dalarna diskuterar därför skärpta regionala restriktioner med Folkhälsomyndigheten.
– Vi har diskuterat olika åtgärder och sedan vill Folkhälsomyndigheten återkomma, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare vid Region Dalarna, till P4 Dalarna.
Även Sörmland flaggar för hårdare restriktioner.
Rekommendationen: Stäng skolorna
I Västra Götaland rekommenderas att högstadieskolor och gymnasier inför distansundervisning redan nu – alltså direkt efter att sportlovet hållits i regionen. Även andra regioner överväger samma åtgärd.
I Skåne är det dock inte aktuellt ännu.
– Det avgörs helt av smittläget. Vi är inte samma läge som Västra Götaland. Vilka råd vi eventuellt skulle lägga beror på situationen, skriver Eva Melander i ett mejl.
Har ni nu eller nyligen fört diskussioner om lokala rekommendationer med Folkhälsomyndigheten?
– Nej.
Även i Region Stockholm är man redo.
Samtidigt menar Ali Mirazimi att man inte få glömma att mutationerna fortfarande är ett covid-19-virus.
– Det är inget annat virus, så för att bekämpa spridningen handlar det om nästan samma åtgärder, bland annat genom att undvika nära kontakt med andra människor etcetera.