Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ätbara höns bränns upp

1 600 ton ätbara höns bränns upp varje år.

Ibland transporteras de 75 mil till destruktionsanläggningarna, skriver Svenska Dagbladet.

Skulle du betala mer för köttet om hönsen behandlades bättre?

När värphöns blir 1,5 år betraktas de inte längre som effektiva nog och dödas.
Tidigare togs köttet tillvara och blev mat, men så är det inte längre, skriver Svenska Dagbladet.
Nu går endast varannan höna till matproduktion.
Anledningen är främst lönsamhetsproblem.
– Med omkostnader för hantering, och paketering blir köttet från värphönsen helt enkelt för dyrt för att vi ska kunna konkurrera i affären, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska, till SvD.


Risk för smittspridning
En äggproducent som SvD talat med skickar sina hönskadaver 75 mil till en av de två godkända destruktionsanläggningarna för höns som finns i Sverige.
Han skulle hellre vilja att de döda hönsen används i det lokala värmeverket, men får inte på grund av rädsla för smittspridning.

 

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln stod det att 1 600 kilo bränns upp. Rätt är att 1 600 ton bränns.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.