Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalspunkter mot Trump förväntas skickas på onsdag

President Donald Trump riskerar att åtalas på två punkter.
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Nancy Pelosi.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Nancy Pelosi.Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Donald Trump riskerar att ställas inför riksrätt och avsättas som president. 

Representanthuset väntas under onsdagen att rösta för att skicka två åtalspunkter med anklagelser mot Donald Trump till senaten. 

Det meddelade toppdemokraten och representanthusets talman Nancy Pelosi under tisdagen, enligt NBC News

I ett samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij bad USA:s president Donald Trump honom att ”titta närmare” på Joe Biden och hans son Hunters kopplingar till ett gasbolag som tidigare var under utredning av ukrainska myndigheter. I utbyte skulle Zelenskij bjudas in till Vita huset och landet skulle också få sitt militära bistånd från USA utbetalt. 

Dagar efter att nyheten avslöjats meddelade toppdemokraten och representanthusets talman Nancy Pelosi att de inleder en riksrättsprocess mot presidenten. 

Under tisdagen meddelade hon att representanthuset väntas rösta på onsdagen för att skicka två åtalspunkter med anklagelser mot Donald Trump till senaten. Det skriver NBC News. 

Enligt Mitch McConnell, senatsledare för republikanerna, väntas riksrättsrättegången mot Donald Trump starta nästa tisdag. 

Kallade till presskonferens

I början av december kallade Nancy Pelosi till en presskonferens på Capitol Hill för att meddela hur hon ville att riksrättsutredningen mot Trump skulle fortsätta. 

Hon uppmanade det juridiska utskottet att ta fram konkreta åtalspunkter mot presidenten och ansåg att Trumps agerande brutit mot konstitutionen och att det inte fanns några alternativ än att agera. 

– Presidenten missbrukade sin makt för sin egen personliga, politiska vinning och riskerade USA:s nationella säkerhet, sa Nancy Pelosi under presskonferensen. 

Donald Trump: ”Blivit galna”

Donald Trump har hela tiden protesterat mot anklagelserna. Samma dag som Nancy Pelosis presskonferens twittrade han: 

”Inget spelar någon roll för dem, de har blivit galna. Därför säger jag att om ni ska ställa mig inför riksrätt så gör det nu, snabbt, så vi kan ha en rättvis rättegång i senaten och så att vårt land kan fortsätta med vårt arbete”. 

Trumps brev till Pelosi

Presidenten har även skrivit ett sex sidor långt brev till talmannen, där han bland annat skrev att hon gör en ”fruktansvärd sak”. 

”Genom att fortsätta med den här felaktiga riksrättsprocessen, bryter du emot din rolls plikter, du bryter emot din lojalitet gentemot konstitutionen och du förklarar krig emot den amerikanska demokratin.”

Donald Trump ansåg även att Pelosis riksrättsprocess för att få honom avsatt är en strategi inför presidentvalet 2020. 

”Genom att fortsätta med den här felaktiga riksrättsprocessen, bryter du emot din rolls plikter, du bryter emot din lojalitet gentemot konstitutionen och du förklarar krig emot den amerikanska demokratin.”

President Donald Trump ställs inför riksrätt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.