Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtalskrav mot Bolsonaro – får stöd från senatorer

Senatorer vill stoppa Bolsonaro på sociala medier.
Jair Bolsonaro är Brasiliens president.
Foto: ERALDO PERES / AP TT NYHETSBYRÅN

Sju av elva brasilianska senatorer stöder en rapport som föreslår att president Jair Bolsonaro åtalas för hanteringen av coronapandemin i landet. 

Kommittén vill också att presidenten förbjuds från sociala medier.

Förra veckan presenterades en rapport som föreslår att president Jair Bolsonaro åtalas för Brasiliens hantering av coronapandemin. Rapporten baseras på en sex månader lång utredning och fastslår att Bolsonaro är skyldig till att landet har näst högst dödstal i världen.

Sju av elva senatorer har nu godkänt rapporten och presidenten anklagas bland annat för brott mot mänskligheten.

Över 600 000 människor har avlidit med covid-19 i Brasilien. 

Rapporten yrkar också på åtal mot ytterligare 77 personer, bland dem räknas flera av Bolsonaros ministrar och tre av hans barn in.

Kommittén: ”Bolsonaro bör förbjudas från sociala medier”

Kommittén uppmanar dessutom Brasiliens högsta domstol att förbjuda Bolsonaro från sociala medier. Presidenten har spridit felaktig information om viruset upprepade gånger. 

Han har redan blockerats på både Facebook och Youtube efter att ha dragit kopplingar mellan coronavaccin och aids.

Rapporten skadar Bolsonaro, vars stöd i opinionsmätningar är nere på rekordlåg nivå inför presidentvalet nästa år. Han är starkt nederlagstippad mot socialdemokraten Lula da Silva, som väntas bli huvudmotståndare.

Kommittén saknar befogenhet att väcka åtal och det är inte heller troligt att justitieministern eller talmannen kommer att göra det, eftersom båda är allierade till Bolsonaro. 

Oron för nya coronamutationen: ”Kan inte stoppa”

Coronasmittan skenar i Storbritannien – rekordhöga nivåer i skolorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.