Åtalet mot Thomas Quick läggs ned

Publicerad
Uppdaterad
Åtalet mot Thomas Quick i ärendet om mordet på den nioåriga norska flickan Therese Johannessen läggs ner, beslutar åklagaren. Quick, numera Sture Bergwall, dömdes 1998 för mord på flickan.


"Det finns ingen bevisning som direkt binder Bergwall till brottet", uppger åklagaren Olle Sohlberg i ett pressmeddelande. Vidare skriver åklagaren att bevisvärdet av Bergwalls tidigare erkännande och de uppgifter som den misstänkte lämnat under förundersökningen och vid huvudförhandlingen i tingsrätten är "begränsat".
I september förra året beviljade Svea hovrätt Thomas Quick resning i mordet på nioåriga Therese.
Den förra domen grundades på Quicks egna uppgifter och stödbevisning saknades enligt hovrättens mening helt.
Det som fällde honom var utom erkännandet hans ingående kunskap om unika detaljer kring flickan och platsen där hon försvann.

Therese mamma nöjd med beslutet

Therese Johannessens mamma är nöjd med åklagarens beslut i dag.
- Nu satsar vi på att få upp ärendet hos polisen i Drommen igen, och att de följer upp alla spår, säger hon till norska Dagbladet på tisdagen.
 - Jag hoppas jag kan lita på polisen den här gången och hoppas att de gör allt för att ta reda på var Therese är, säger mamman som inte sett sin dotter sedan hon försvann en sommardag 1988.

Människoben var bitar av trä och lim

Överåklagare Björn Ericson motsatte sig inte en resning i målet. Bland de omständigheter som Ericson förde fram till Svea hovrätt var de brända benbitar som hittades på en grillplats i skogen där Quick sade sig ha våldfört sig på och mördat flickan. Två benexperter yttrade sig då över fyndet och sade att det bestod av människoben. Senare har Ericson låtit Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) göra en kemisk analys av benresterna. Deras slutsats blev att det i själva verket rörde sig om bitar av trä och lim.
Vidare ansåg Ericson att det sätt som Quicks erkännande har vuxit fram parallellt med hans terapi är värt en extra ingående analys.
- Hans berättelse har ändrats och anpassats under resans gång och utredarna har varit beroende av hans berättande. Jag anser att man inte har haft någon riktig kontroll över informationsflödet, hur han har skaffat sig kunskaper, förklarade Ericson i augusti förra året.

Tagit tillbaka åtta erkännanden

Quick tog 2008 tillbaka samtliga erkännanden om åtta mord. Han friades förra våren från mordet på israelen Yenon Levi, 24, i Hedemoratrakten 1988.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag