Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

42-åringens larm om Aki: "Båten är borta"

Arbogakvinnan åtalas för mord på sin pappa och make, samt mordförsök på sin mamma.Foto: OLLE SPORRONG
Aki Paasila hittades död vid sommarstugan i Arboga.Foto: PRIVAT
Mohammad Rajabi.Foto: Sven Lindwall

Arbogakvinnan försöker att beskylla sin son för mordet på pappan och mordförsöket på mamman.

Samtidigt berättar kvinnans döttrar i förhör att kvinnan försökt förmå dem att hjälpa till att mörda hennes make Aki Paasila.

I förundersökningen finns samtalet där Arbogakvinnan ringer till polisen och säger att maken är försvunnen. Under samtalet säger sig kvinnan hitta båten hon uppgett att Aki Paasila varit ute i innan han hittades död.

– Den ligger här, säger hon med gråten i halsen, enligt förundersökningsprotokollet.

Rajabis ålder

I svenska handlingar påstås Arbogakvinnans sambo Mohammad Rajabi vara 18 år gammal, men stämningsansökan talar för att åklagarna kommer att angripa åldersuppgiften för att få Rajabi dömd som vuxen.

Till stöd har åklagarna handlingar från Kroatien samt svenska gränspolisen som talar för att Rajabi är född 1 januari 1994. I sms skriver Rajabi att han fyller 25. Samma sak har han påstått i samtal som fångats upp av polisens avlyssning.

Om rätten kommer fram till att Rajabi var minst 21 år gammal när sommarstugemordet utfördes så innebär det att han kan dömas till livstid för mordet och mordförsöket.

Nu har åtal väckts i det så kallade Arbogafallet. Den 42-åriga kvinnan åtalas för mord på sin pappa Göran, 67, mordförsök på sin mamma och mord på maken Aki Paasila. Samtidigt åtalas hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi för mordet på pappan och mordförsöket på mamman – som han erkänt.

Det rör händelser 2015 respektive 2016: Mordet på maken Aki Paasila sensommaren 2015 och mordet på Arbogakvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma i sommarstugan ett år senare.

Det gemensamma motivet bakom båda mord är pengar, säger kammaråklagare Johan Fahlander på en presskonferens på fredagen efter att åtal väckts. Arbogakvinnan hade tecknat en försäkring på 2,5 miljoner med sig själv som förmånstagare innan makens död – och även pappans död skulle ge henne pengar.

– Pengar spelar en stor roll för henne, säger Johan Fahlander.

Hon har däremot inte haft några direkta ekonomiska problem – "några lån, men inga större skulder".

 

LÄS OCKSÅ: Arbogakvinnans förklaring: Sålde sex

 

Försöker skylla mordet – på sin son

I gärningsbeskrivningen kring mordet på pappan och mordförsöket på mamman står att kvinnan och Rajabi "tillsammans och i samförstånd" genomfört dådet.

Mohammad Rajabi har erkänt mord och mordförsök samt pekat ut Arbogakvinnan som medhjälpare. I andra hand åtalas kvinnan för medhjälp eller anstiftan till mord:

"...genom att uppmana och förmå Mohammad Rajabi att utföra brotten, genom att köra honom i en bil till och från brottsplatsen och genom att lämna över en kniv till honom."

Efter att ha fått kniven av Arbogakvinnan gick Mohammad Rajabi in i sommarstugan, enligt åklagare:

– Han hugger föräldrarna medan de ligger och sover. 42-åringens pappa avlider i sängen. Mamman blir medvetslös och kan sedan larma polisen. Hon är då svårt skadad, säger åklagaren Jessica Wenna.

När mamman ringer till SOS Alarm säger hon att hon är döende, och att hennes man ligger död bredvid henne.

112: "Vad är det som har hänt?"

Mamman: "Jag vet inte. Jag blöder."

Mamman: "Det är någon som har kommit in här och gjort någonting med oss"

Kastade kniven från en bro

Åtalet lämnades in på fredagen.

Åklagare Jessica Wenna uppger också att Mohammad Rajabi sagt att han och Arbogakvinnan lämnade sommarstugan efter att han knivhuggit föräldrarna. På vägen la de kniven i en plastpåse och kastade den från en bro. Kniven har inte kunnat hittas.

Arbogakvinnan försökte senare, enligt åtalet, förmå en närstående att ljuga och säga att kvinnan och Rajabi var hemma hela kvällen då dådet begicks.

Under förhören har kvinnan flera gånger ändrat sin berättelse om vad hon gjorde den aktuella kvällen.

– Mellan sju och nio olika scenarion som hon har lagt upp för vad hon har gjort den här kvällen, som går rakt mot varandra, säger Kenneth Ågren, kriminalkommissarie, och tillägger:

– Hon har inte hållit en rak linje, det har hon inte gjort.

"Hon styr Rajabi"

Hon har också försökt att skylla dådet på sin egen son, enligt åklagare. I bevisningen ingår "lappar och brev" som enligt åklagaren visar att hon beskyller sonen och två andra.

Arbogakvinnan och pojkvännen greps första gången i mitten av augusti men släpptes snart då bevisningen inte räckte för att hålla dem kvar. Efter det bedrev åklagaren hemlig avlyssning av Arbogakvinnans bil.

Under rättegången kommer åklagaren låta utskrifter från avlyssningen läsas upp eller delar av inspelningarna där det, enligt åklagaren, märks att Arbogakvinnan varit delaktig i mordet på sin pappa och mordförsöket på mamman några veckor tidigare.

Kvinnan misstänks ha försökt muta personal i häktet.

"Hon lämnar uppgifter som indikerar att hon varit delaktig i brotten, att hon styr Mohammad Rajabi" samt flera anhöriga, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Även det hotellrum i Trondheim i Norge som Arbogakvinnan och pojkvännen Mohammad Rajabi greps i några veckor senare hade enligt stämningsansökan avlyssnats i hemlighet av polisen och finns nu i utredningen.

 

LÄS OCKSÅ: Arbogakvinnans lögner och hemligheter

 

Hotade att hänga Aki Paasila, enligt mamman

I en separat stämningsansökan åtalas Arbogakvinnan för mordet på maken Aki Paasila.

"(Kvinnan) har ensam eller tillsammans och i samförstånd med annan eller andra, den 7- 8 augusti 2015 (...) i Arboga kommun, genom dränkning berövat Aki Paasila livet.

I andra hand har (kvinnan) anstiftat eller främjat dessa gärningar genom att planera gärningen, se till att Aki Paasila befann sig på platsen där han skulle mördas och uppmana och förmå annan eller andra att utföra brottet."

Aki Paasilas mamma berättar i förhören att hennes son flyttade ifrån Arbogakvinnan redan ett halvår före det att han dog och att hon hört att han hotats till livet. Enligt mamman ska Arbogakvinnan ha hotat att hänga honom och hon ska även ha pratat om att skaffa en livförsäkring som gjorde att barnen fick pengarna vid hans död.

Aki Paasila ska också ha polisanmält Arbogakvinnan för liknande hot i samband med att de gick isär. Enligt en anmälan ska hon ha sagt till honom att:

– Jag känner folk som skulle kunna hänga dig i ett träd.

Arbogakvinnan ska samtidigt ha anmält hot som hon påstod att maken sagt henne. Båda anmälningarna drogs senare tillbaka av dem själva.

Kvinnan larmade själv polisen

I förundersökningen finns Arbogakvinnans samtal till polisen vid 8.54 på morgonen den 8 augusti 2015 – när hon ringer och säger att hon inte kan hitta maken Aki Paasila.

Arbogakvinnan fick 267 000 utbetalt av försäkringsbolaget efter makens död.

– SOS 112, vad är det som har inträffat?

– Jag vet inte riktigt… men jag och min man är ute på landet med våra barn…

– Jaha?

– Men… nu hittar jag inte min man.

– Okej?

– Och båten är borta.

Kvinnan berättar sedan var de befinner sig.

SOS-operatören frågar hur länge sedan det var maken åkte iväg med båten.

– Jag vet inte. Alltså jag tror… kanske i går kväll.

Räddningstjänsten kopplas in i samtalet.

Arbogakvinnan säger att maken varit ute med en roddbåt.

Under samtalet säger sig kvinnan upptäcka båten.

– Den ligger här, säger hon med gråten i halsen, enligt förundersökningsprotokollet.

– Är den tom, frågar operatören.

– Ja.

Kvinnan får reda på att helikopter är på väg. Hon får frågan vad hon tror har hänt.

– Jag vet inte. Alltså… vi… han skulle komma upp i huset men han kom aldrig upp i går kväll, så somnade väl jag och… sen i morse när vi… tänkte… då var han väl kanske här nere men… Nej.

Efter att Aki Paasila hittats död har hans kropp undersökts flera gånger av rättsläkare.

 

LÄS OCKSÅ: Vi förklarar Arbogafallet

 

GW: "Dränktes i huset"

Undersökningarna har bland annat visat att det vatten som Aki Paasila hade i lungorna inte innehöll kiselalger, något det finns gott om i Hjälmaren. Av det drar åklagaren slutsatsen att Aki Paasila troligtvis dött någon annanstans och inte kunnat ha dränkts utanför sommarstugan där han hittades död.

Polisprofessor Leif GW Persson var redan i september inne på spåret att Aki Paasila mördats någon annanstans än där han hittades:

– Jag får för mig att han kan ha blivit dränkt inne i huset och att man burit ut och dumpat honom vid bryggan.

Stämningsansökan innehåller inte några specifika uppgifter om var Aki Paasila i stället ska ha dränkts, men åklagaren Jessica Wenna säger på presskonferensen:

– Vi kommet under rättegången att presentera möjliga scenarion för hur de här morden gick till.

I utredningen berättar ett stort antal personer om hur olika versioner som Arbogakvinnan fört fram om hur, när och varför Aki Paasila dog i augusti 2014.

Uppmanade döttrarna att hjälpa med mord

Och tidigare i veckan kunde Expressen avslöja att en affärskollega till henne fått veta att maken dött i en bilolycka. Nu visar det sig att Arbogakvinnan också spekulerat i att maken kanske dött i en överdos av narkotika.

– Hon har för omgivningen berättat om flera olika dödssätt och dödsplatser, säger Johan Fahlander, åklagare, på en presskonferens.

Arbogakvinnan åtalas också för tre fall av stämpling till mord efter att ha försökt förmå olika personer att döda Aki Paasila. En av de personerna hon enligt åtalet samma son som hon nu beskyller för mordet på pappan.

En annan är den 25-årige man, anhörig till kvinnan, som tidigare satt häktad för mordet på Paasila. I åtalet framgår att 25-åringen har erkänt att han tog uppdraget av Arbogakvinnan – men säger att han sedan backade ur. Han gick bara med på att misshandla Aki Paasila grovt, inte mörda honom, enligt åtalet.

I förhör berättar också Arbogakvinnans två döttrar att kvinnan uppmanat dem båda att mörda Aki Paasila.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.