Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalas för uppstoppad duvhök

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nadine Gustavsson i Norrtälje åtalas sedan hon försökt sälja en gammal, uppstoppad duvhök på internet. Det är helt sjukt. Fågeln har varit död i 50 år och jag är den sista som vill bidra till utrotningen av djurarter.

Nadine Gustavsson, 44, annonserade ut den uppstoppade duvhöken från 1950.

Ett år senare hörde polisen av sig - och nu väntar åtal.

- Har miljöpolisen inget bättre för sig? suckar hon.

Fågeln det bråkas om: En uppstoppad duvhök från 50-talet.

När Nadine Gustavsson våren 2005 flyttade till Norrtälje ville hon göra sig av med den gamla duvhöken. Hon annonserade på internet men köparna prutade så Nadine behöll fågeln. - Jag tänkte inte mer på det, tills en kriminalkommissarie ringde i somras. Naturvårdsverket hade anmält annonsen i sin kamp mot olaglig handel med utrotningshotade djur. Den som säljer uppstoppade, vilda djur från 1947 och framåt riskerar att göra sig skyldig till brott mot miljöbalken.

Fick fågeln av pappa

 Nadine fick duvhöken av sin pappa på 1970-talet, som förmodligen köpt den på loppis. Nu är den beslagtagen av polisen. I januari väntar åtal för Nadine. - Jag går inte med på strafföreläggande eftersom jag inte haft något uppsåt, säger Nadine, som är med i Greenpeace och varje månad betalar pengar till en späckhuggare. - Det känns orättvist att just jag ska råka ut för det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.