Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalas för misstänkta tunnelkuppen

I fjol avslöjade Expressen information kring den misstänkta tunnelkuppen mot Stockholms stad.

En brottsmisstänkt företagare och hans hustru hade då bränt 20 miljoner kronor av de svindlade pengarna på bara ett halvår.

Nu åtalas paret, samt ytterligare tre män, i korruptionshärvan.

Expressen har tidigare avslöjat vart miljonerna från den stora tunnelkuppen mot Stockholms stad tog vägen.

Nu krävs den brottsmisstänkte företagaren på 27,4 miljoner kronor för arbete i Söderledstunneln som aldrig utfördes. Pengarna lyckades paret nästan bränna under bara ett halvårs tid.

Dyrast var en 16,4 meter lång amerikansk lyxyacht, en Meridian 541, som företagaren beställde i USA. Företagarparet köpte också ett par fritidsfastigheter och en rad båtar och bilar, bland annat en husbil för över en miljon kronor.

Åtalas på flera åtalspunkter

Den huvudmisstänkte företagaren är vd för ett företag inom byggsektorn i Mellan­sverige. I fredags åtalades han, tillsammans med tre andra män, på flera åtalspunkter – bland annat grovt bedrägeri.

En av de tre övriga männen arbetar som chef på Stockholms stads trafikkontor, men har varit avstängd under utredningen. Enligt åklagaren var han i högsta grad inblandad i bedrägerierna då han haft ansvar för att kontrollera och attestera inkommande fakturor.

De två övriga männen har varit chefer i företag och underentreprenörer som varit inblandade i bedrägerierna.

Företagarens fru åtalas i sin tur enbart för grovt bokföringsbrott.

Förnekar brott

Enligt åklagaren har männen fakturerat trafikkontoret för arbete i Söderledstunneln utan att trafikkontoret har erhållit någon verklig motprestation, eller i vart fall utan att Trafikkontoret erhållit en motprestation vars värde uppgått till det fakturerade beloppet.

I inlagor till tingsrätten har företagaren hävdat att miljonerna som han och hustrun fått till sina egna bankkonton i själva verket var privata lån.

Företagaren förnekade då att han begått brott.