Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krigsförbrytaren tog livet av sig i rättssalen

Slobodan Praljak åtalas för krigsbrott under Bosnienkriget.Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / AP/ TT
Slobodan Praljak i Kroatien 1999.Foto: ANTONIO BAT / EPA / TT
Mitt under rättegången ställde sig Slobodan Praljak upp och hällde i sig gift.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Slobodan Praljak dog efter att ha druckit gift under rättegången.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Slobodan Praljak är död efter att ha druckit gift under dagens rättegång, rapporterar AP med hänvisning till kroatisk tv.

Rättegången mot kroatiske befälhavaren Slobodan Praljak avbröts plötsligt när den åtalade ställde sig upp och hävdade att han tagit gift, skriver BBC.

– Jag har tagit gift, sa Slobodan Praljak i rättssalen.

Sedan dog han.

Krigsförbrytaren Slobodan Praljak har avlidit efter att ha druckit gift under onsdagens rättegång, rapporterar AP som hänvisar till kroatisk tv.

Praljak var en av sex tidigare politiska och militära ledare som åtalas för krigsbrott i krigsförbrytartribunalen i Haag.

Men onsdagens rättegång fick snabbt avbrytas när 72-årige Praljak berättade i rättssalen att han tagit gift, enligt BBC. Den åtalade ska ha ställt sig upp och fört handen till munnen, lutat huvudet tillbaka och sett ut att svälja något från ett glas.

– Jag har tagit gift, sa Slobodan Praljak i rättssalen.

Även den åtalades advokat ska efteråt ha ropat att så var fallet, varpå juryn omedelbart avbröt rättegången och kallade efter läkare, enligt The Guardian. BBC:s utsände reporter Anna Holligan beskriver stämningen i rättssalen som "förvirrad".

Här för Slobodan Praljak glaset mot sin mun.Foto: AP / TT

Flaskan innehöll dödlig kemikalie

På torsdagen bekräftade den nederländska åklagaren Marilyn Fikensche att Paljaks flaska innehöll en dödlig kemikalie, rapporterar AP.

– Det har gjorts ett preliminärt test av substansen i behållaren och allt jag kan säga för tillfället är att det var en kemisk substans i behållaren som kan vara dödlig, säger Marilyn Fikensche.

Sedan dödsfallet har nederländska myndigheter inlett en undersökning om hur Praljak smugglade in giftet i rättssalen, enligt BBC.

Peter Robinson, advokat till den dömde krigsförbrytaren Radovan Karadižić, säger till kanalen att han inte kan förstå hur någon lyckats förse Praljak med giftet.

– Vi går igenom två säkerhetskontroller när vi besöker de häktade. Två metalldetektorer. Man får inte ta in drycker, inte ens en flaska vatten eller cola. Allt kontrolleras innan man går in, säger Peter Robinson.

Slobodan Praljak var befälhavare i den kroatiska armén under Bosnienkriget 1992-1995. Han dömdes till 20 års fängelse 2013 för att ha förföljt, utvisat och mördat muslimer under kriget.

Skrek "jag är ingen krigsbrottsling"  

Han åtalades också för att år 1993 ha förstört en berömd 1500-talsbro i den bosniska staden Mostar, vilket enligt juryn "orsakat oproportionerlig skada för den muslimska civilbefolkningen", skriver The Guardian.

– Jag är ingen krigsbrottsling, skrek Praljak under onsdagens rättegång.

 

LÄS MER: "Bosniens bödel" Ratko Mladić döms för folkmord

 

Förra veckan dömdes den serbiske befälhavaren Ratko Mladić – också kallad "Bosniens bödel" – till livstids fängelse för folkmord i krigsförbrytartribunalen i Haag. Enligt åklagarna är han ansvarig för den fyra år långa belägringen av Sarajevo och massakern i Srebrenica under Bosnienkriget.

 

LÄS OCKSÅ: Den kroatiske generalen kopierade Hermann Göring