Åtalade för vodkabilen dömda till fängelse

Publicerad

De fem personerna åtalades misstänkta för att ha sålt tusentals liter sprit till ungdomar, en del så unga som 13 år gamla.

Nu döms tre av männen bakom den så kallade vodkabilen till fängelse.

Ytterligare en man och en kvinna döms till villkorliga domar med samhällstjänst.

Klockan 13 på fredagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom mot de fem personer som stått åtalade misstänkta för att ligga bakom den så kallade vodkabilen som sålt sprit till ungdomar i Stockholmsområdet.

Det var inför höstlovet förra året som polisen gjorde ett planerat tillslag mot ett nätverk som man misstänkte sålde olaglig sprit till ungdomar i Stockholmsområdet. Det ledde till att fem personer i 20-årsåldern greps. I samband med tillslaget gjorde polisen även en husrannsakan hemma hos de gripna och litervis med sprit beslagtogs.

Tre döms till fängelse

Alla fem åtalades senare, fyra av dem för olovlig försäljning av alkohol och den femte för att ha förvarat alkoholen, och nu har de fått sina domar. Två av dem, en 22-årig och en 23-årig man, döms till fängelse i 2,5 år för bland annat olovlig försäljning av alkohol och en annan 22-årig man döms till två års fängelse för olovlig försäljning av alkohol och olovligt innehav av alkoholdrycker. De övriga två, en 19-årig kvinna och en 20-årig man, döms till villkorliga domar med samhällstjänst. Kvinnan döms till 200 timmars samhällstjänst för olovlig försäljning av alkohol och narkotikabrott och mannen döms till 75 timmars samhällstjänst för olovligt innehav av alkoholdrycker.

Tusentals liter sprit

Enligt åklagaren har det rört sig om en yrkesmässig form av verksamhet. Försäljningen har fungerat genom telefonkontakt mellan köparen och någon av de fyra som åtalats för olovlig försäljning av alkohol. Tillsammans har de vid varje tillfälle bestämt en plats för köpet.

– Ungdomar sms:ar till dem och så bestämmer man tid och plats, har Lotta Lundquist, presstalesman vid Citypolisen, tidigare sagt till Expressen.se.

Sammanlagt har flera tusen liter vodka sålts till minderåriga, de flesta i 16-17-årsåldern men vissa har varit så pass unga som 13 år.

Bevisen som mot den fem bestod förutom av beslagen av alkohol även av telefonlistor, bildbevis, telefonavlyssning och vittnesmål från en mängd vittnen som köpt alkohol av de misstänkta.

De nu dömda har även gjort vissa medgivanden under utredningens gång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag