Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalade för vodkabilen dömda till fängelse

De fem personerna åtalades misstänkta för att ha sålt tusentals liter sprit till ungdomar, en del så unga som 13 år gamla.

Nu döms tre av männen bakom den så kallade vodkabilen till fängelse.

Ytterligare en man och en kvinna döms till villkorliga domar med samhällstjänst.

Klockan 13 på fredagen meddelade Stockholms tingsrätt sin dom mot de fem personer som stått åtalade misstänkta för att ligga bakom den så kallade vodkabilen som sålt sprit till ungdomar i Stockholmsområdet.

Det var inför höstlovet förra året som polisen gjorde ett planerat tillslag mot ett nätverk som man misstänkte sålde olaglig sprit till ungdomar i Stockholmsområdet. Det ledde till att fem personer i 20-årsåldern greps. I samband med tillslaget gjorde polisen även en husrannsakan hemma hos de gripna och litervis med sprit beslagtogs.

Tre döms till fängelse

Alla fem åtalades senare, fyra av dem för olovlig försäljning av alkohol och den femte för att ha förvarat alkoholen, och nu har de fått sina domar. Två av dem, en 22-årig och en 23-årig man, döms till fängelse i 2,5 år för bland annat olovlig försäljning av alkohol och en annan 22-årig man döms till två års fängelse för olovlig försäljning av alkohol och olovligt innehav av alkoholdrycker. De övriga två, en 19-årig kvinna och en 20-årig man, döms till villkorliga domar med samhällstjänst. Kvinnan döms till 200 timmars samhällstjänst för olovlig försäljning av alkohol och narkotikabrott och mannen döms till 75 timmars samhällstjänst för olovligt innehav av alkoholdrycker.

Tusentals liter sprit

Enligt åklagaren har det rört sig om en yrkesmässig form av verksamhet. Försäljningen har fungerat genom telefonkontakt mellan köparen och någon av de fyra som åtalats för olovlig försäljning av alkohol. Tillsammans har de vid varje tillfälle bestämt en plats för köpet.

– Ungdomar sms:ar till dem och så bestämmer man tid och plats, har Lotta Lundquist, presstalesman vid Citypolisen, tidigare sagt till Expressen.se.

Sammanlagt har flera tusen liter vodka sålts till minderåriga, de flesta i 16-17-årsåldern men vissa har varit så pass unga som 13 år.

Bevisen som mot den fem bestod förutom av beslagen av alkohol även av telefonlistor, bildbevis, telefonavlyssning och vittnesmål från en mängd vittnen som köpt alkohol av de misstänkta.

De nu dömda har även gjort vissa medgivanden under utredningens gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.