Åtalad för psykologmordet i Halmstad

Publicerad
Uppdaterad
En 31-årig man var så missnöjd med behandlingen hos sin tidigare psykolog att han gång på gång trakasserade henne per telefon och sms. Till slut högg han ihjäl henne med en kniv.
Dödsdramat med den 50-åriga kvinnan utspelades i Halmstad i augusti år. På onsdagen åtalades mannen i Halmstads tingsrätt för mord, ofredande och olaga hot. - Han erkänner själva gärningen men inte rubriceringen mord, säger åklagaren Ann-Christine Claesson. Mannen gick tidigare i terapi hos den kvinnliga psykologen, men var missnöjd med både behandlingen och att kvinnan efteråt ville stänga av kontakten med honom. Förra hösten förföljde han psykologen med telefonsamtal, meddelanden på hennes telefonsvarare och med sms.

Hatar dig

Ett exempel från september i fjol: "Du är elak och jag hatar dig. Jag hoppas fan att du dör ditt jävla as", sade han i kvinnans telefonsvarare. Psykologen polisanmälde sin forne patient för olaga hot och ofredande med följd att mannen belades med besöksförbud. Detta löpte emellertid ut i slutet av maj i år. Två månader senare utsattes kvinnan åter för upprepade ofredanden per telefon. Hon gjorde en ny polisanmälan och begärde samtidigt ett nytt besöksförbud för 31-åringen.

Anmälde sig självmant

Men begäran om besöksförbudet blev liggande på åklagarens bord. Något förbud hann aldrig utfärdas innan mannen månaden därpå sökte upp psykologen i hennes bostad och dödade henne med flera knivhugg. Kort senare anmälde han sig självmant till polisen. Att åklagaren dröjde så länge med ett nytt besöksförbud ledde till en internutredning om eventuellt tjänstefel. Saken prövades av biträdande riksåklagaren Guntra Åhlund som dock inte inledde någon förundersökning. Däremot öppnade hon ett tillsynsärende för att grundligare utreda vad som gick snett.
KvP.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag