Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalad för folkrättsbrott lurade Migrationsverket

Under Haisam Omar Sakhanhs asylutredning hävdade han att han aldrig begått något brott eller burit vapen. Allt var lögn.
Någon gång mellan den 5 och den 7 maj 2012 ska Haisam Omar Sakhanh, enligt åtalet, tillsammans med åtta andra ha deltagit i mordet på sju tillfångatagna soldater från regeringsarmén i Syrien.

Haisam Omar Sakhanh, 46, från Syrien, som står åtalad för grovt folkrättsbrott, fick uppehållstillstånd i Sverige 2013.

Men mannen hade redan italienskt uppehållstillstånd och italiensk polis tog hans fingeravtryck när han begick ett brott 2012.

– I det här fallet verkar det som att personen fick uppehållstillståndet på felaktig grund, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst.

Den 25 juni 2013 sökte Haisam Omar Sakhanh, 46, asyl i Malmö. Han hävdade att han hade flytt undan förföljelser i Syrien. Den 17 oktober fick han permanent uppehållstillstånd och flyktingstatus.

Under asylutredningen sa mannen att han aldrig haft uppehållstillstånd eller lämnat fingeravtryck i något annat land än Sverige. Han uppgav även att han aldrig begått något brott eller deltagit i strid eller burit vapen.

Alltihop var lögn. Mannen fick uppehållstillstånd i Italien första gången 1999 och bodde där i långa perioder. Uppehållstillståndet förlängdes senast i augusti 2012 och gick ut i augusti 2013, alltså efter att 46-åringen sökte asyl i Sverige.

Den 10 februari 2012 tog den italienska polisen hans fingeravtryck när han gripits efter att med våld ha tagit sig in på syriska ambassaden i Rom vid en demonstration. Han och elva andra demonstranter ålades anmälningsplikt.

Haisam Omar Sakhanh och hans kamrater buggades också av sektionen för terrorbekämpning vid Milanopolisen innan mannen reste till Syrien i början av maj det året.

Lurade Migrationsverket

Inget av detta upptäckte det svenska Migrationsverket. Av Migrationsverkets akt framgår att det gjordes en fingeravtryckssökning på mannen i databasen Eurodac, som dock inte gav träff.

De fingeravtryck som tas av polisen i EU:s medlemsländer hamnar inte i Eurodac. Eftersom 46-åringens italienska uppehållstillstånd inte utfärdades på grund av skyddsskäl, utan på grund av att han fått en anställning i landet, togs inga fingeravtryck av de italienska migrationsmyndigheterna.

– Om han i stället hade sökt ett uppehållstillstånd baserat på skyddsskäl i Italien hade han blivit tvungen att lämna fingeravtryck, säger Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst.

Mannen sökte uppehållstillstånd med samma namn och födelsedatum som han använde i Italien. Varför söker ni inte på namn och födelsedatum?

– Söker en person skydd i Sverige görs alltid en fingeravtryckssökning via Eurodac.

Men fingeravtryckssökningen fångade ju inte upp den här personen?

– Nej, sökningen visar bra om personen har sökt skydd i ett annat land i Europa.

Men om han hade uppehållstillstånd i Italien, oavsett skälen till det, då hade han väl inga skyddsskäl i Sverige?

– Vi har gjort en korrekt asylutredning, men det framkom inga indikationer på att personen tidigare har vistats i Italien.

Vore det inte bra om man kunde upptäcka det?

– Det är en väldigt bra fråga. I det här fallet har man inte lämnat de uppgifterna till oss.

Någon gång mellan den 5 och den 7 maj 2012 ska Haisam Omar Sakhanh, enligt åtalet, tillsammans med åtta andra ha deltagit i mordet på sju tillfångatagna soldater från regeringsarmén i Syrien.

Migrationsverket gjorde även en sökning i Schengens informationssystem, SIS, men hittade ingenting där heller. Enligt Alexandra Elias fångar SIS inte upp alla brottsdömda personer, utan bara dem som fått återreseförbud i EU.

Åtalet: Deltog i mord på sju soldater

De brott som Haisam Omar Sakhanh nu åtalas för begicks i maj 2012. Då reste 46-åringen från Italien till Syrien, där han gick med i den väpnade gruppen Suleimans stridskompani som deltog i inbördeskriget.

Suleimans stridskompani har tusentals krigare och agerar oberoende av Fria syriska armén, enligt UD. Gruppen blandar muslimsk fundamentalism med syrisk nationalism.

Någon gång mellan den 5 och den 7 maj ska 46-åringen, enligt åtalet, tillsammans med åtta andra personer ha deltagit i mordet på sju tillfångatagna soldater från regeringsarmén. Männen hade bar överkropp och flera av dem bar spår av att ha misshandlats innan de sköts.

Enligt åtalet har mannen "skjutit flera skott med automatkarbin vilka träffat ett av offrens huvud och kropp".

Åklagaren Kristina Lindhoff Carleson menar att gärningen ska betraktas som grovt folkrättsbrott:

"Brottet är att bedöma som grovt eftersom många personer avrättats under synnerligen grymma former där offren, som vid tidpunkten samtliga hade omfattande skador efter att ha blivit utsatta för misshandel, helt saknat möjlighet att försvara sig och uppenbarligen förstått att de skulle berövas livet", skriver hon i stämningsansökan.

"Ska vara dödande skott"

Åklagaren yrkar att mannen ska utvisas ur Sverige med förbud att återvända.

Mannen medger att han har skjutit en av soldaterna men förnekar brott.

"Jag har deltagit i strider och jag har deltagit i den här avrättningen av soldaterna", säger han i ett av polisförhören.

Han hävdar att han utförde en avrättning som beordrats av överordnade:

"Jag fokuserade på att bara utföra uppgiften, lyda order och sen är det klart".

Förhörsledaren undrar hur ordern var formulerad. Var någonstans på kroppen skulle man sikta?

"Huvudet för att det ska vara dödande skott, absolut, det minns jag", svarar mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.