Sabhi Zalouti, 38, åtalad för terrorplaner mot danska tidningar. Foto: Stefan Söderström
Sabhi Zalouti, 38, åtalad för terrorplaner mot danska tidningar. Foto: Stefan Söderström

Åtalad avslöjar planer för terrordåd

Publicerad

En av de fyra åtalade i terroristrättegången i Köpenhamn, Sabhi Zalouti, 38, berättade på måndagen öppet om vännens planer på ett terrorangrepp i Köpenhamn.

Han hävdar att den medåtalade, Mounir Dhahri, talade om en attack mot Jyllands-Posten som hämnd för tidningens Muhammedteckningar 2005.

På måndagen fortsatte rättegången mot de fyra terrormisstänkta männen i Glostrup i Köpenhamn.

Munir Awad, 30, Omar Abdalla Aboelazm, 31, Mounir Dhahri, 46, och Sabhi Zalouti, 38 står åtalade för att ha planerat att storma Politiken och Jyllands-Posten och mörda alla som kom i deras väg.

Tre av männen greps i december 2010 i en lånad lägenhet i Herlev i nordvästra Köpenhamn, den fjärde – Sabhi Zalouti – i sin bostad i Järfälla utanför Stockholm. I männens hyrbil hittades flera skjutvapen, ammunition och buntband.

"Jag var riktigt nervös"

Sabhi Zalouti medgav på måndagen att han visste att trion var på väg till Köpenhamn. Själv följde han med till Jönköping där han hoppade av.

Han berättade att Mounir Dhahri talat om ett angrepp med hjälp av knivar men att det också hade talats om skjutvapen. Buntbanden var till för att binda folk med, sade han.

- Jag har varit riktigt nervös när vi har talat om det. Men jag trodde aldrig att det skulle gå så här långt, sa han.

Åklagarna gör gällande att Sabhi Zalouti var mer aktiv i planeringen av terrorangreppet än så. Det var han som hyrde bilen som förde trion till Köpenhamn och det var han som förmedlade lägenheten i Herlev.

"Jag var narkotikakurir"

Under eftermiddagen hördes Mounir Dhahri i domstolen i Glostrup. Bland annat hördes han om en större summa pengar som hittades då polisen slog till mot gruppen den 29 december 2010.

Åklagarna hävdar att pengarna kom från Pakistan, där Dhahri enligt dem ska ha befunnit sig från våren 2008 och framåt efter att ha lämnat Sverige, skriver Jyllands-Posten på nätet.

En av de medåtalade har tidigare i rättegången förklarat att 46-åringen kom hem från Pakistan med ett uppdrag.

Själv hävdade han att han varit trött på Sverige och därför åkt i väg för att arbeta i länder som Grekland, Turkiet, Italien och Belgien.

- Jag har tjänat pengar på att sälja kläder i Turkiet och Grekland och så var jag narkotikakurir från Iran till Turkiet. Därifrån hade jag pengarna, sade han i rätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag