Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtal: Polis knäade pojke – tvingade annan klä av sig

Polismannen har åtalats vid Stockholms tingsrätt, misstänkt för misshandel och tjänstefel.
Foto: MAGNUS HALLGREN / DN TT NYHETSBYRÅN

En polisman står åtalad för misshandel och tjänstefel efter ett ingripande mot tre ungdomar i centrala Stockholm.

Han misstänks ha knäat en 15-åring i magen och tvingat en kompis till honom att klä av sig naken på gatan.

Pojkarna var helt oskyldiga och händelsen polisanmäldes av föräldrarna.

Händelsen inträffade på Luntmakargatan den 11 mars.

Enligt Dagens juridik, som var först med att rapportera om händelsen, hade de tre pojkarna i 15-årsåldern varit på restaurang och ätit asiatisk buffé för att fira att en av dem fyllt 15. De sprang längs gatan för att inte missa sin buss hem. Då hoppade plötsligt flera personer ut ur en bil och tog tag i dem. Det var civilpoliser, men enligt pojkarna presenterade de sig inte som poliser. I stället trodde pojkarna först att de blev rånade.

I det tumult som uppstod knäade en av polismännen en av pojkarna i magen så att han senare kräktes av smärta, står det i stämningsansökan. Polismannen tvingade enligt åtalet annan pojke till en kroppsbesiktning. Pojken har i förhör berättat om hur han fick klä av sig naken på gatan och bland annat sära på skinkorna och lyfta på pungen, inför skrattande förbipasserande. Åklagaren skriver i stämningsansökan att polisen aldrig upprättade något protokoll över kroppsbesiktningen.

Enligt Dagens juridik hade pojkarna inte gjort sig skyldiga till något brott och när poliserna insåg det skjutsade de hem pojkarna. Det var föräldrarna till pojkarna som polisanmälde det inträffade efter att pojkarna berättat om det.

Sparkas om han fälls för misshandel

Polismannen står åtalad för misshandel och tjänstefel. Han förnekar brott och säger i förhör att han inte hade uppsåt att knäa någon, men vidgår enligt förhör händelserna i stort. Enligt polismannen hade han och hans kolleger larmats om en misshandel på Sveavägen när de stoppade pojkarna.

Enligt ett yttrande från polisens personalansvarsnämnd kommer polismannen få sparken om han fälls för misshandel av normalgraden. Om han däremot fälls för ringa misshandel och/eller tjänstefel kommer han få behålla jobbet.

Chefsåklagare Marianne Nordström på särskilda Åklagarkammaren säger till Dagens juridik att de andra poliserna ”inte sett vad kollegan gjort”, men att deras handlande i samband med händelsen inte var brottsligt.

Expressen söker advokat Johan Eriksson som försvarar den åtalade polismannen.


Rikspolischefen: Jag ser själv hur tufft det är

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.