Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Åtal för vargattacken på Kolmården

Den 30-åriga kvinnan dödades av vargar på Kolmården. Foto: Privat
Efter tre år ska nu ett åtal kring händelsen lämnas in. Foto: Henrik Witt / Scanpix

En 30-årig kvinna attackerades och dödades av en flock vargar på Kolmårdens djurpark 2012.

I morgon – 3,5 år efter den tragiska händelsen – lämnas åtal om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död in.

– Vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på varenda jäkla sandkorn, säger åklagare Jan Olof Andersson till TT.

I morgon, torsdag, lämnas åtalet in efter att en anställd dödades av en vargflock på Kolmårdens djurpark 2012. Det framgår i en pressrelease från åklagarmyndigheten.

Åtalet, som lämnas in av kammaråklagare Jan Olof Andersson, rör arbetsmiljöbrott och innefattar vållande till annans död.

– Jag har slitit med det här sen 2012, vi har inte vänt på varenda sten utan vi har vänt på varenda jäkla sandkorn. Du kommer förstå på presskonferensen i morgon. Det är en komplexitet i ärendet som har varit ganska betydande, säger Andersson till nyhetsbyrån TT.

Det var söndagen 17 juni 2012 som den tragiska händelsen inträffade. På morgonen hade en anställd 30-årig kvinna, som jobbat på djurparken i tre år, gått in i varghägnet ensam. Hon var där för det dagliga rutinbesöket. Då attackerades hon av vargarna hon tagit hand om sen de var valpar.

"Kollegor ringde henne flera gånger, men fick inget svar", skrev Kolmårdens djurpark i den första olycksrapporten till Arbetsmiljöverket den 28 september samma år.

"Liggande död på marken"

"Loggboken kontrolleras varvid framgår att hon ej kvitterat att hägnet lämnats. Beslut tas att gå in och kolla vad som hänt. När kollegan kommer in i hägnet uppmärksammas att vargarna är oroliga. Kollegan finner sedan medarbetaren liggande död på marken."

Räddningstjänst och ambulans larmades direkt till platsen, men vargarna – en grupp på åtta djur – lät inte räddningspersonalen komma in i hägnet.

– De släpper ju inte in någon, räddningstjänsten i Östergötlands ledningsbefäl i samband med händelsen.

Till slut kunde polis, ambulanspersonal och räddningstjänst ta sig in i hägnet och få med sig kroppen ut.

Fortfarande vet man inte riktigt vad som hände då kvinnan dödades, men den 4 februari 2014 delgavs en anställd på djurparken misstanke om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Kolmårdens djurpark beslutade redan dagen efter attacken att stoppa all närkontakt mellan skötare/besökare och vargarna i parkens hägn.