Åtal för ryska bränder - dödssiffran stiger

Publicerad
Uppdaterad
Ett åtal har väckts för skogsbränderna i Ryssland, där tidigare inga konkreta anklagelser har riktats mot någon för ansvar i samband med brandkatastrofen.
Myndigheterna i en kommun i Nizjnij Novgorod anklagas för underlåtenhet att förebygga bränder, meddelade den ryske riksåklagaren på onsdagen. Nizjnij Novgorod, ca 50 mil öster om Moskva, är ett av de värst drabbade områdena.

1 400 personer evakuerades

Även i Sverdlovsk har misstankar om underlåtenhet riktats mot tjänstemän i samband med bränderna, rapporterar en talesman för utredningsmyndigheten i området i Ural, ca 200 mil öster om Moskva. Där är skogsbränderna inne på tredje veckan.
Ett stort antal bränder spred sig till samhällen i distriktet Vyksa i Nizjnij Novgorodregionen mellan 25 och 30 juli. Under släckningsarbetet hittades 19 döda enligt meddelandet på onsdagen från det ryska riksåklagarämbetet. Elden förstörde 650 hus och framtvingade evakuering av 1 400 personer. En utredning uppges ha visat att ansvariga tjänstemän inte vidtog de nödvändiga förebyggande åtgärderna.

Dödssiffran stiger

Samtidigt rapporterades att antalet dödsoffer nu har stigit till 48, från tidigare 40, i de tusentals bränder som har härjat i vitt skilda områden i Ryssland under sommaren.
293 skogseldar har släckts, men det brann på onsdagsmorgonen fortfarande på 813 ställen runtom i Ryssland, meddelade den ryska räddningstjänsten.
Åtta döda hittades i ruinerna av brända hus, varav tre i Moskvaområdet, två i Nizjnij Novgorod och en vardera i Voronezj, Rjazan och Ivanovo. Därmed steg dödstalet till 48.
TT-INTERFAX-REUTERS

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag