Åt rostbiff – fick utslag över halva sin kropp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jeanette Pettersson.
Foto: Privat

Jeanette Petersson, 47, köpte rostbiff av från Willys och fick nässelutslag på halva kroppen. 

Läkare konstaterade att detta troligtvis orsakats av antibiotikarester i köttet, som hon var allergisk mot. 

När Jeanette Petersson först ringde Axfood förnekade de att köttet var dåligt. 

– Det är ju helt otroligt, säger hon om leverantörens reaktion. 

Jeanette Petersson från Åtvidaberg åt lunch bestående av rostbiff, potatissallad och isbergssallad den 8 juni. Kort därefter fick hon en allergisk reaktion som snabbt spred sig över kroppen. 

– Jag fick nässelutslag på magen, ryggen och armarna. När jag tog av min makes pollenmedicin gick det först ner, men kom sedan tillbaka på kvällen, säger Jeanette Petersson. 

På morgonen efter träffade hon en läkare på vårdcentralen. Under besöket blev utslagen snabbt värre och spred sig till 40 procent av kroppen, över bröstet, nacken, huvudet och öronen.  En kortisonbehandling sattes snabbt in och Jeanette Petersson fick recept på flera olika mediciner och en salva att smörja på utslagen. Hon fick fortsätta medicinera under flera dagar. 


"Slog ifrån sig"

Jeanette Petersson är överkänslig mot en grupp antibiotika och enligt läkaren orsakades reaktionen troligen av rester av antibiotika som kan ha funnits i rostbiffen. 

Rostbiffen var av märket Garant och var köpt på Willys i Åtvidaberg. Den hade tyskt ursprung men var packad i Göteborg. När Jeannette Petersson hörde av sig till Axfood, som är återförsäljaren av köttet, ville de inte kännas vid att detta kunde vara boven i dramat. 

– De slog ifrån sig och sa att de inte kunde vara deras produkt som gjort mig sjuk.  Jag hade köpt flera förpackningar rostbiff vid samma tillfälle och frågade om de var intresserade av att göra tester på en förpackning som vi hade kvar, men de ville de inte, säger Jeannette Petersson. 

Ska analysera köttet

Ingmar Kroon, presschef på Axfood, anser att det är osannolikt att rostbiffen skulle ha innehållit spår av antibiotika. 

– Det låter märkligt att en läkare kan peka ut exakt vad som orsakat en allergisk reaktion, eftersom det kan vara väldigt svårt att veta, säger han. 

Axfood gör regelbundna analyser av sina produkter och letar efter antibiotikarester. De har aldrig hittat kött som har överskridit gränsvärdena för detta. Tyskland använder mer antibiotika i djuruppfödningen och där görs även tester på djuren innan slakt. 

– Vi tar gärna in och analyserar köttet om hon har kvar det nu. Vi kommer även att göra fler kontroller av just rostbiff i sommar. Skulle det visa sig att det finns antibiotika över gränsvärdet i köttet kommer det att dras tillbaka, säger Ingmar Kroon. 

Jeanette Petersson anmälde händelsen till miljökontoret i Åtvidabergs kommun. De skickade vidare ärendet till Stockholms kommun som nu har skickat det till Livsmedelsverket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.