Här på Uppsala akademiska sjukhus behandlades kvinnan med läkemedlet reductil mot fetma. Kvinnan drabbades sedan av hjärtstillestånd i hemmet och var död när ambulans kom fram.
Här på Uppsala akademiska sjukhus behandlades kvinnan med läkemedlet reductil mot fetma. Kvinnan drabbades sedan av hjärtstillestånd i hemmet och var död när ambulans kom fram.

Åt medicin mot fetma - avled

Publicerad
Uppdaterad
En 33-årig kvinna i Uppsala avled sedan hon behandlats med en medicin mot fetma.
Fler patienter har fått svåra skador efter att ha använt medlet och Läkemedelsverket undersöker nu medicinens biverkningar.
I februari förra året avled en 33-årig kvinna sedan hon behandlats med bland annat reductil, ett läkemedel mot fetma, vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Medicinen gör att hungerkänslorna dämpas.

Fick hjärtstillestånd

Ett par dygn innan patienten avled drabbades hon av kräkningar och diarréer. Tillståndet förbättrades sedan men förvärrades snart då hon blev blå och frånvarande. När ambulansen anlände till kvinnans bostad fick hon hjärtstillestånd och avled.

Uppmärksammade tidigare

I oktober 2006 sökte en kvinna i Västsverige vård efter en behandling med reductil. Det visade sig att kvinnas njurar skadats allvarligt och på Läkemedelsverket skulle man omgående utreda om skadorna var en biverkning av fetmamedicineringen. Enligt Läkemedelsverket hade liknande skador i samband med reductilbehandling uppmärksammats tidigare.

Mycket populärt

Läkaren som behandlade Uppsalakvinnan har nu skickat en biverkningsrapport till Läkemedelsverket. Bantningsmedicinen reductil. Preparatet reductil är mycket populärt och bland annat har tv-profilen Ulf Larsson använt sig av det för att gå ner i vikt.
EmSä

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag