Asylsökande vägrar kliva av bussen

En av dem som satt på bussen är Abdullah Waez, 25, som kommit till Sverige med sin familj från Syrien.
Foto: Henrik Hansson
Bussen med asylsökande kom till boendet i Lima i går kväll.
Foto: Henrik Hansson
Situationen hade ännu inte lösts vid lunchtid dagen efter.
Foto: Henrik Hansson
Foto: Google maps/Skärmavbild

När omkring 35 asylsökande anlände till byn Lima utanför Malung vägrade flera att kliva av bussen i protest.

En av dem som inte ville kliva av bussen är Abdullah Waez, 25.

– Vi är tacksamma, men det här stället är inte humant, säger han.

Vid 20-tiden på söndagskvällen anlände två bussar med asylsökande till ett nytt asylboende förlagt till en stugby i Lima. Några flyttade in utan några omsvep, men flera började protestera och vägrade kliva av bussen, rapporterar dt.se som först skrev om händelsen.

- Jag vet inte exakt varför, men jag tror att det inte är vad man har förväntat sig eller inte är tillräckligt centralt, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

En av dem som satt på bussen är Abdullah Waez, 25, som kommit till Sverige med sin familj från Syrien. Hans uppfattning är att området är farligt. Han säger att han vill vara på en plats där det finns människor och affärer. Även skogen kring boendet skrämmer.

– Det är farligt här. Det finns inga människor och här är djur. Vi kan inte bo här. Vi har barn. Det är för kallt, säger han.

Abdullah säger att de känner sig tacksamma över den hjälp de fått i Sverige, men att han inte kan acceptera det här stället ens för ett litet tag.

– Vi är tacksamma, men det här stället är inte humant. Vi är tacksamma mot alla i Sverige. Och jag gillar Sverige.  Vi gick igenom alla faror för att komma till Sverige, för vi vet att Sverige är bättre och vad ni gör för människor. Vi hoppas på att hitta ett annat ställe att bo på.

Kan ni inte stanna här medan ni letar efter något annat?

– Nej, det kan vi inte.

För dt.se berättar flera asylsökande liknande anledningar, många skräms av skogen och några säger till tidningen att stugorna saknar värme och varmvatten.

Informerar asylsökande

Migrationsverket meddelade att de inte skulle köra tillbaka människor från platsen, men på måndagsmorgonen strax innan klockan 8 satt enligt SVT Dalarna ett 30-tal personer kvar på en buss. Vid tiotiden på förmiddagen var Migrationsverkets personal på väg till boendet och då satt ett 20-tal personer kvar på bussarna.

– Vi åker ut för att prata med människor och informera om att det här är det boendet som gäller och det är det vi kan erbjuda i nuläget. Det är inte så mycket mer vi kan göra just nu, säger Guna Graufeld till Expressen.

Hon understryker att Migrationsverket inte kan tvinga någon att kliva av eller bosätta sig på boendet. Samtidigt informerar Migrationsverket de asylsökande om att det står dem fritt att hitta egna alternativ till det boende Migrationsverket erbjuder.

– Det här är vuxna människor som måste göra egna val. Det vi kan göra är att säga att det här är det boendet vi har att erbjuda. Vi vill inte dra ut någon från någon buss, säger Guna Graufelds.

Fem personer kvar på bussen

Johanna Uhr, presskommunikatör på Migrationsverket säger att man också bemött människors rädsla för omgivningen.

– Får man såna frågor är det klart att man informerar om det, säger hon.

På måndagskvällen hade de flesta lämnat bussarna. Enligt Migrationsverkets uppgifter sitter fortfarande totalt fem personer i de två bussarna.

– Vad vi förstår så sitter de här personerna kvar av den anledningen att de vaktar bussarna. De vill inte att bussarna ska åka därifrån, men majoriteten av personerna har gått in i lokalerna, säger Johanna Uhr.

På kvällen kommer Migrationsverket återigen skicka ut personal till platsen för att svara på frågor och berätta om vad de kan hjälpa till med samt ge ytterligare information om boendet.

- Det finns skola och affär i närheten, det är 20 minuters promenad från boendet men man kan även åka buss, säger Johanna Uhr.

Inget polisiärt

Asylboendet ligger i en stugby som drivs av Dick Persson. Han hyr ut omkring 50 platser till Migrationsverket. Han säger också att det inte är något fel på stugorna, att de har varmvatten och är varma. Stämningen har varit lugn, berättar han.

– Det var väldigt lugnt i går och det var väldigt lugnt i dag, säger Dick Persson.

Persson säger också att många är nöjda med boendet.

– Vi har sju hus där de vill stanna och är jätteglada, säger han.

Polis kallades till asylboendet vid 01-tiden på natten till måndag, men Jöran Lindblom, kommunikatör vid polisen i Dalarna säger att ärendet lämnades över till Migrationsverket eftersom det inte var polisiärt.

– Det har överlämnats till Migrationsverket. Det har väl inte hänt något som varit polisiärt, säger han.

Vad är det som avgör vad som är polisiärt? 

- Det beror på vad som händer på platsen. I det här fallet så har det såvitt jag har förstått inte hänt något mer än att man protesterat och haft diskussioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.