Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Asylsökande överklagar dom om gymnasielagen

Gymnasielagen ska ge 9 000 ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige.Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På en pressträff meddelade Miljöpartiets Isabella Lövin och Gustav Fridolin och migrationsminister Heléne Fritzon att S och MP föreslår att flertalet ensamkommande unga ska få tillfälligt uppehållstillstånd för att kunna studera klart.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

En asylsökande man från Irak som nekats uppehållstillstånd överklagar Migrationsdomstolens beslut om att inte tillämpa den nya gymnasielagen, skriver Dagens Nyheter.

Mannen kom till Sverige under 2015, och hade hunnit bli vuxen när Migrationsdomstolen i Malmö avslog hans asylansökan 2017.

Domstolen kom i fredags med beslutet om att inte tillämpa den nya gymnasielag som regeringen fick igenom med stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet, och som trädde i kraft den 1 juli.


LÄS MER: Migrationsdomstolen kritiserar nya gymnasielagen

Domstol underkände nya gymnasielagen

Lagen är tänkt att ge 9 000 ensamkommande unga med avslag en ny chans att stanna i Sverige genom studier, men domstolen underkände lagen.

"Migrationsdomstolen anser i domen att bristerna i beredningen är sådana att bestämmelsen om sänkt beviskrav inte får tillämpas", skriver domstolen.

Gymnasielagen trädde i kraft den 1 juli 2018, och väntas ge ensamkommande en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier. 

Lagen gäller den som registrerades som minderårig vid ankomsten till Sverige, fick vänta minst 15 månader på asylbeslut från Migrationsverket och under den tiden hann fylla 18 år.

Kritiken: ”Den måste rivas upp”

Lagen har på förhand mött hård kritik från både Lagrådet och Polismyndigheten. 

Den har också tidigare fått skarp kritik av Migrationsdomstolen för att vara bristfällig. Så pass bristfällig att en inte bör tillämpas. 

– Lagen har bara gällt i sex dagar innan det konstateras att den inte kan tillämpas. Slutsatsen är ju att den måste rivas upp. Det är ett underkännande av rättsäkerheten vilket lagrådet också konstaterat, har Tobias Billström, gruppledare i riksdagen för Moderaterna, tidigare sagt till Aftonbladet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.