Förra lördagen hittades två svarta sopsäckar med misstänkta sprängladdningar utanför asylboendet i Arboga och boendet utrymdes. Foto: Per KnutssonFörra lördagen hittades två svarta sopsäckar med misstänkta sprängladdningar utanför asylboendet i Arboga och boendet utrymdes. Foto: Per Knutsson

Förra lördagen hittades två svarta sopsäckar med misstänkta sprängladdningar utanför asylboendet i Arboga och boendet utrymdes.

 Foto: Per Knutsson
Polisen bedömde att det rådde en hotbild mot boendet, men bedömer nu att de boende kan flytta tillbaka. Foto: Per KnutssonPolisen bedömde att det rådde en hotbild mot boendet, men bedömer nu att de boende kan flytta tillbaka. Foto: Per Knutsson

Polisen bedömde att det rådde en hotbild mot boendet, men bedömer nu att de boende kan flytta tillbaka.

 Foto: Per Knutsson

Asylsökande flyttar tillbaka till boendet

Publicerad

Efter det misstänkta bombhotet mot asylboendet i Arboga utrymdes boendet.

Nu ska de boende flytta hem igen.

– Boendet öppnar igen, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Det var förra lördagen som två svarta sopsäckar med misstänkta sprängladdningar hittades utanför asylboendet i Arboga. Samma boende som den man som erkänt morden på Ikea i Västerås, bodde på.

Då utrymdes boendet efter att man bedömde att det rådde en hotbild mot boendet.

Men nu får de asylsökande återvända till Arboga

– Det sker i samråd med polisen, kommunen och de asylsökande. Flytten kommer ske i slutet av nästa vecka, säger Gona Graufelds på Migrationsverket.

Enligt Migrationsverket ska stämningen bland de asylsökande vara bra nu och det ska finnas ett önskemål om att åka tillbaka.

– Men vi kommer inte att tvingas någon att flytta om man inte vill, säger hon.

Även om bedömningen är gjord i samråd med flera instanser så är det inte Migrationsverket som gjort bedömningen av säkerheten på boendet i Arboga.

– Polisen står för den huvudsakliga bedömningen av säkerhetssituationen, säger Gona Graufelds.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag