DSiscoverys besättning tvingas nu ut på en rymdpromenad för att leta fel på rymdfärjan. BILDSPECIAL: Astronauter på rymdpromenad.
DSiscoverys besättning tvingas nu ut på en rymdpromenad för att leta fel på rymdfärjan. BILDSPECIAL: Astronauter på rymdpromenad.

Astronaut på rymd-promenad: "Vilken utsikt"

Publicerad
Uppdaterad
Nasa har inte blåst faran över.
Nu tvingas astronauterna ut på en rymdpromenad för att leta fel på rymdfärjan.
- Vilken utsikt! utbrast japanen Soichi Noguchi när han gled ut i rymden.
Amerikanen Steve Robinson och japanen Soichi Noguchi tog sig genom en sluss ut i rymden för att tillsammans söka efter skador på rymdfärjan Discovery. Soichi Nohuchis och Stephen Robinsons skulle tillbringa sex och en halv timmar utanför Discovery på den första av tre planerade rymdpromenader, skriver Reuters. Deras uppgift var bland annat att göra tester med specialtillverkat material som rymdflygstyrelsen Nasa hoppas ska kunna användas för att reparera den skumisolering som skadades i samband med rymdfärjans start. Det finns farhågor för att losslitna skumbitar från rymdfärjans yttre bränsletank kan ha slagit hål på ena vingen.

Orsakade katastrof

En sådan skada orsakade katastrofen med Columbia för två och ett halvt år sedan. Astronauterna ska tillsammans med experter göra en noggrann granskning av färjans värmeskyddande sköld för att se om den skadades vid uppskjutningen i tisdags. Bilder från starten visar hur föremål lossnade, bland annat ett skumstycke.

Besvikna

Discoverys besättning är besviken på att Nasa inte förmått lösa problemen med att skum kan slitas loss. Det förklarade deras befälhavare Eileen Collins, en veteran i rymdflygssammanhang. Hon flög bland annat med Columbia. Nasa har sagt att det inte kan ge besked om att faran är över före detta veckoslut, samtidigt har rymdmyndigheten sagt sig vara säker på att Discovery inte fått allvarliga skador.

Överraskade

- Vi blev faktiskt ganska överraskade när vi fick veta att några stora bitar föll av den yttre tanken. Det var inte vad vi väntat, sade Eileen Collins. - Vi trodde det problemet var avklarat. Hon trodde ändå att Nasas experter kan lösa problemet. Samtidigt var det rätt att utfärda flygförbud för rymdfärjorna som står kvar på jorden, sade hon. Carolina Gynning som blondin.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag