Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astrid Lindgrens företag i bråk med SD

Astrid Lindgren.Foto: Jacob Forsell
Olle Nyman.

Astrid Lindgrens familjeföretag Saltkråkan har hamnat i ett bråk med Sverigedemokraterna, som man menar har använt ett falskt Astrid-citat i en folder.

– Jag utgår i från att de kommer att dra in den här foldern och slutar använda den, säger Saltkråkans vd, Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman.

Politikern Thoralf Alfsson, SD, i Kalmar är missnöjd med det han i en folder kallar "massinvandringen till Sverige och Vimmerby". Han går till angrepp mot finansministern Magdalena Andersson (S) och i sin folder använder han ett citat som påstås komma från Astrid Lindgren. Citatet som används är: ”När människor med makt slutar att lyssna på folk. Då är det dags att byta ut dom”.

Inget Astrid-citat

Men det har aldrig gått att bevisa att det är den folkkära barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren som myntat det. Och nu används det likväl av Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det är upprörande och provocerande, av flera skäl. Dels för att det inte finns några belägg för att Astrid Lindgren uttryckt sig så. Det är det inte ens hennes citat. Men framför allt för att hon här används för att föra fram ett budskap som är så långt man kan komma från de värderingar som hon stod för, säger Olle Nyman, vars mormor var Astrid Lindgren.

Kräver att SD tar bort foldern

Sedan 2014 är han vd för företaget Saltkråkan, som drivs av Astrid Lindgrens barn och barnbarn. Familjeföretaget äger upphovsrätten till Astrid Lindgrens publicerade böcker, filmer och teaterpjäser.

– Jag har skrivit ett brev till Sverigedemokraterna och påtalat detta. Jag utgår i från att de omedelbart kommer att dra in den här foldern och sluta använda den.

Vad händer annars?

– Vi får ta ställning till det då, säger Olle Nyman.

Känner inte till kravbrevet

Thoralf Alfsson hävdar att han inte känner till något brev från Saltkråkan AB.

– Det är nytt för mig, och inget jag känner till. Jag har varit i Spanien och kom hem i dag, säger Alfsson.

Saltkråkan kräver att du drar tillbaka foldern. Hur ser du på det?

– Om jag inte missminner mig så är det väl ni på Expressen som haft artikel om att citatet inte alls ska tillskrivas Astrid Lindgren? Så om det nu är Astrid Lindgrens citat eller inte är ju en fråga som jag förstått inte riktigt är utredd.

Men på din folder använder du dig av citatet med Astrid Lindgrens namn under?

– Ja. En del tillskriver Astrid Lindgren det. Andra påstår att det inte är det, säger Alfsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.