Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astras vaccin sämre mot delta: ”Ingen lyckträff”

Virusforskaren om andra Pfizer-dosen.
Astra Zenecas coronavaccin.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Karolinska institutet
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA

Astra Zenecas vaccin ger klart sämre skydd än andra vaccin mot den nya deltavarianten och ökar risken för sjukdom.

Det säger Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar, till DN och rekommenderar en tredje dos till dem som fått detta vaccin.

– Det har verkligen inte varit en lyckträff att ge alla äldre Astra Zenecas vaccin, säger han.

40 procent av dem som fått Astra Zenecas vaccin riskerar att smittas av den nya deltavarianten, medan motsvarande siffra för Pfizers mRNA-vaccin är 20 procent. Därför bör de som vaccinerats med Astra Zeneca så snart som möjligt få en tredje dos av ett mRNA-vaccin, 

Detta enligt Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, skriver Dagens Nyheter. 

– Detta är allvarligt eftersom det betyder att även de äldre, som har fått Astra Zenecas vaccin, kommer att vara med och bidra till smittspridningen i höst, säger han till DN.

33 procents risk för sjukdom

Han förklarar att risken att drabbas av sjukdom också är betydligt högre för dem som fått Astra Zenecas vaccin. De löper 33 procents risk jämfört med tolv procent hos dem som fått Pfizers.

– Om målsättningen är att man inte ska bli allvarligt sjuk eller dö så kan man säga att Astra Zeneca är effektivt. Men om målsättningen är att pressa ned smittspridningen så kan man ju inte vara nöjd med Astra Zenecas vaccin, säger Anders Björkman till DN. 

Han anser att det var ett misstag att ge Astra Zeneca till alla äldre och säger att ”det har verkligen inte varit en lyckträff” – och innebär att de i dag har sämre skydd mot deltavarianten.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger däremot till DN att det var ”jättebra” att ge Astra Zeneca till äldre. Han anser det vara ”oklart” hur mycket sämre Astra-vaccinet är när det gäller skydd.

Astra Zeneca har gjort nya studier om coronavaccinet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.