Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zenecas vaccinstudie fotfarande pausad i USA

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Astra Zenecas coronavaccinstudie står fortfarande på paus i USA.

Läkemedelsföretags tvingades stoppa fas 3-testningen av sitt vaccin mot covid-19 efter att en brittisk deltagare i studien blivit sjuk.

I lördags meddelades att studien återupptas – men det gäller inte i USA, enligt Reuters.

Den globala studien av Astra Zenecas coronavaccin pausades tillfälligt för drygt en vecka sedan.

En brittisk person som deltog i den omfattande testningen av vaccinet hade då utvecklat transversell myelit – en nervinflammation i ryggmärgen.

I helgen kom dock besked att brittiska myndigheter utrett händelsen och bedömer det som säkert att fortsätta med studien.

Fortsatt paus i USA

I USA har man ännu inte nått samma slutsats, och studien har ännu inte återupptagits.

Detta då amerikanska myndigheten vill göra en egen utredning av det brittiska fallet, och enligt Reuters kommer studien inte återupptas igen förrän tidigast senare i veckan.

Astra Zenecas nya coronavaccin som tagits fram i samarbete med Oxford University testas i flera olika länder, land annat Brasilien och Sydafrika.

Vaccinforskaren:  ”Viktigt att man utreder”

Astra Zeneca pausar vaccin – utreder ”oförklarlig sjukdom”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.