Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zenecas vaccin visar lovande resultat

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Svensk-brittiska medicinjätten Astra Zenecas coronavaccin ger goda resultat i tidiga tester på människor.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LINDKVIST / DN TT NYHETSBYRÅN

Svensk-brittiska medicinjätten Astra Zenecas coronavaccin ger goda resultat i tidiga tester på människor.

Vaccinet ökar både nivåerna av skyddande antikroppar och T-celler.

Resultaten publiceras i den ledande medicintidskriften Lancet.

Det handlar om de första resultaten av Astra Zenecas fas 1-studier av ett vaccin mot covid-19. Samtidigt pågår studierna i fas 2 och fas 3, som är nödvändiga för att ett läkemedel ska godkännas.

Astra Zeneca utvecklar vaccinet i samarbete med Oxford-universitetet.

I fas 1 deltar friska försökspersoner. Det handlar om en säkerhetsutvärdering för att se om medicinen är säker eller inte.

Den studie som nu presenteras har genomförts mellan 23 april och 21 maj med 1077 personer i åldrarna 18 till 55 år.

Vaccinet – med facknamnet ChAdOx1 – är utvecklat ur ett virus som orsakar vanlig förkylning hos schimpanser.

Det är kraftigt modifierat för att kunna infektera människor och för att likna coronaviruset, rapporterar BBC.

Inga allvarliga biverkningar

Testerna visar att vaccinet ökar antalet antikroppar och T-celler, ett slags vita blodkroppar som också är en viktig del av immunförsvaret.

T–cellsnivåerna nådde sin topp efter 14 dagar och antikropparna efter 28 dagar.

Försökspersonerna upplevde inga allvarliga biverkningar. Men 70 procent fick antingen feber eller huvudvärk.

Enligt studien ska nio av tio - 91 procent - haft verksamma antikroppar en månad efter första injektionen. Efter den andra dosen hade de som deltog i studien – bara tio personer – fått antikroppar. 

Men studien anses visa att halten antikroppar kan jämföras med det som uppmätts hos personer som blivit friska efter att ha haft sjukdomen, skriver TT.

I nästa studie – fas 2 – testar man dem som har sjukdomar och andra grupper samt prövar olika doser medan man i fas 3 gör bekräftande studier på mycket större grupper.

Resultat från fas 2- och 3-studierna väntas komma i höst och där ingår upp till 60 000 människor.

Åtta miljoner doser till Sverige

Astra Zeneca har slutit ett avtal med EU-länderna om att leverera 400 miljoner doser vaccin. Sveriges andel blir runt åtta miljoner.

Med två doser till varje person täcker det fyra miljoner svenskar. I första hand är det tänkt att riskgrupperna och dem som jobbar i vården ska få vaccinet. 

Även läkemedelsbolag som Pfizer och Moderna har kommit långt i arbetet med ett coronavaccin. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström ser det lovande ut.

– Jag tror att vi kan ha tillgång till vaccin i början av nästa år. Och att vi kan skriva avtal med företag under de närmaste månaderna, har han tidigare sagt till Expressen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att det är positivt att det rapporteras allt fler framsteg på vaccinfronten. Men han understryker att det är en lång väg kvar.

– Jag skulle säga att det här var hyfsat väntat. Men den stora utmaningen och sållningen sker i fas 3, då man testar i större grupper och fler åldrar. Både fas 1 och fas 2 är ju test på mindre grupper av unga, friska personer. Det är inte där vårt stora problem finns när det gäller covid-19, det viktiga är att vi kan skydda de äldre, säger Anders Tegnell till TT.

Astra Zenecas aktie föll på Stockholmsbörsen i samband med att resultaten publicerades i Lancet.


Fakta vaccinet

Astra Zenecas vaccin har facknamnet ChAdOx1 men kallas även AZD1222. 

Det ska enligt studien ge antikroppar mot covid-19, utan allvarliga biverkningar.  

Studien har gjorts på 1 077 friska personer i åldrarna 18–55 år, och syftar i första hand till att kontrollera att vaccinet är säkert att använda på människor.

Efter den första dosen fick 91 procent av deltagarna verksamma antikroppar mot det nya coronaviruset, en månad efter injektionen, och efter den andra dosen hade samtliga provdeltagare fått antikroppar.  Halten av antikroppar går att jämföra med den som uppmätts hos personer som tillfrisknat efter en infektion.
(TT-Expressen)

Här testar Ryssland vaccin mot covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.