Resultaten av en stor studie av Astra Zenecas vaccin, som tagits fram av forskare vid Oxford University, indikerar att det finns en låg risk för allvarliga biverkningar.
Som tidigare har rapporterats så har vaccinet 70 procents effektivitet – men 90 procent när patienter får en och en halv dos.
Bara tre av 23 745 personer som deltog i den internationella studien har, efter i snitt 3,4 månaders uppföljning, fått allvarliga biverkningar som kan kopplas till studien – alltså 0,012 procent.
En av dessa har fått vaccinet och en var i en kontrollgrupp, och har fått antingen ett meningokock-vaccin eller en saltlösning – och har alltså inte fått biverkningen på grund av Astra Zenecas vaccin.
Den tredje personens grupptillhörighet hålls hemlig för forskare än så länge.
Allvarliga biverkningar: blodkroppar bryts ned
Den första personen – som alltså fick Astra Zenecas vaccin – drabbades av hemolytisk anemi, en sjukdom där röda blodkroppar bryts ned snabbare än vanligt.
Den andre, som ej fick vaccinet, är den person som internationella medier rapporterade om redan i höstas, och som tvingade Astra Zeneca att tillfälligt pausa studien. Personen fick en inflammation i ryggmärgen.
Den tredje, vars grupptillhörighet inte är känd, fick hög feber på över 40 grader men tillfrisknade snabbt och behövde inte läggas in på sjukhus.
De andra två har antingen tillfrisknat helt, eller är på bättringsvägen, och alla tre är fortfarande med i studien, skriver forskarna.
Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.