Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Astra Zenecas vaccin ”är säkert”, enligt ny studie

”Staten står för regionernas kostnader för vaccination”
Bara tre personer i Astra Zenecas vaccinstudie fick allvarliga biverkningar.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jens Krick / TT NYHETSBYR¿N
Foto: CDC HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bara tre personer i Astra Zenecas vaccinstudie fick allvarliga biverkningar av det svensk-brittiska företagets covid-vaccin.

Av dessa tre var en i en kontrollgrupp – och har alltså aldrig fått coronavaccinet.

– Vi har visat att vaccin är effektivt och kan bidra till att kontrollera sjukdom under covid-pandemin, säger professor Sarah Gilbert vid Oxford University, till The Lancet.

Resultaten av en stor studie av Astra Zenecas vaccin, som tagits fram av forskare vid Oxford University, indikerar att det finns en låg risk för allvarliga biverkningar.

Som tidigare har rapporterats så har vaccinet 70 procents effektivitet – men 90 procent när patienter får en och en halv dos.

Bara tre av 23 745 personer som deltog i den internationella studien har, efter i snitt 3,4 månaders uppföljning, fått allvarliga biverkningar som kan kopplas till studien – alltså 0,012 procent.

En av dessa har fått vaccinet och en var i en kontrollgrupp, och har fått antingen ett meningokock-vaccin eller en saltlösning – och har alltså inte fått biverkningen på grund av Astra Zenecas vaccin.

Den tredje personens grupptillhörighet hålls hemlig för forskare än så länge.

Allvarliga biverkningar: blodkroppar bryts ned

Den första personen – som alltså fick Astra Zenecas vaccin – drabbades av hemolytisk anemi, en sjukdom där röda blodkroppar bryts ned snabbare än vanligt.

Den andre, som ej fick vaccinet, är den person som internationella medier rapporterade om redan i höstas, och som tvingade Astra Zeneca att tillfälligt pausa studien. Personen fick en inflammation i ryggmärgen.

Den tredje, vars grupptillhörighet inte är känd, fick hög feber på över 40 grader men tillfrisknade snabbt och behövde inte läggas in på sjukhus.

De andra två har antingen tillfrisknat helt, eller är på bättringsvägen, och alla tre är fortfarande med i studien, skriver forskarna.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Nu börjar massvaccineringen i Storbritannien – Margaret först ut

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.