Det var den 20 augusti som Sverige skrev på ett EU-avtal med Astra Zeneca som garanterar landet coronavaccin – om vaccinet godkänns.
Sedan dess har Astra Zeneca hunnit gå in i den tredje testfasen, där vaccinet testas på 30 000 människor i USA. Samtidigt har även ett tjugotal andra läkemedelsbolag inlett vaccintest på människor.
Sent under tisdagskvällen pausades dock vaccintesterna – då en testperson fått en ”potentiellt oförklarlig sjukdom”, meddelade bolaget.
Oklara uppgifter om vaccinansvar
Den snabba produktionen har lett till oro kring eventuella biverkningar. Till exempel dras paralleller till massvaccineringen mot svininfluensan 2009, då 300 svenskar drabbades av narkolepsi. Biverkningen var så ovanlig att den inte upptäcktes i säkerhetsstudierna om vaccinet.
Oron kring coronavaccinen har även intensifierats efter att flera medier, däribland Reuters, Financial Times, belgiska HLN och Dagens Arena, rapporterat att vaccintillverkare begärt ansvarsfrihet om problem skulle uppstå.
– Detta är en unik situation där vi som företag helt enkelt inte kan ta på oss risken om vaccinet visar bieffekter om fyra år, sa Ruud Dobber, senior chef vid Astra Zeneca, till Reuters i slutet av juli.
Vidare uppgav han att läkemedelsbolaget hade blivit ”undantagna ansvar” för vaccinet i ”de flesta länder de slutit avtal med”.
”Ett missförstånd”
Men Sveriges vaccinsamordnare, Richard Bergström, säger att det inte stämmer för avtalet som skrivits med Sverige och EU. Det vore nämligen olagligt, enligt EU-lagar.
– Jag kan inte gå in på detaljerna i avtalet, men det stämmer inte alls att det finns någon ansvarsfrihet. Det är ett missförstånd som varit ute i några länder, säger Richard Bergström.
Han fortsätter:
– Det kan vara fel i tillverkning, eller att det görs något annat misstag, och då måste de ta ansvar för det.
Vaccinsamordnaren förklarar dock att det kommer att finnas sätt för offentlig sektor att hjälpa läkemedelsbolaget med betalningar av skadestånd vid biverkningar.
Nästan alla läkemedel som säljs i Sverige täcks av Läkemedelsförsäkringen, som bistår med ersättning till patienter som skadas av läkemedlen. Däremot kan LFF inte uttala sig om hur det blir för coronavaccinet innan det godkänts – eller nekats – av Läkemedelsverket.
– Ambitionen är att läkemedelsförsäkringen ska täcka de här vaccinen. Det diskuteras nu mellan LFF och socialdepartementet för att hitta en lösning, säger han.
”Kan aldrig vara helt säkra”
Richard Bergström betonar samtidigt att man inte bör överdriva riskerna kring eventuella biverkningar från det kommande vaccinet.
– Att det går fort innebär inte att vi tar några vetenskapliga risker kring vaccinet. Men vi kan aldrig vara helt, helt säkra på att det inte blir några biverkningar, och det är viktigt att det finns en mekanism som är enkel och ser till att patienter får ersättning om det sker.
På tisdagen skrev nio läkemedelsbolag som tillverkar coronavaccin, däribland Astra Zeneca, under ett avtal om att hålla ”hög etisk standard” och att inte göra avkall på vetenskapen. De lovar även att inte söka ett tidigt godkännande förrän vaccinen bevisats vara säkra i fas-3 testningen, rapporterar CNN.
Sveriges avtal om coronavaccin
Sverige har tillsammans med EU gjort avtal med Astra Zeneca kring läkemedelsbolagets kommande coronavaccin.
Sammanlagt handlar det om 300 miljoner doser som kommer fördelas mellan länderna inom avtalet.
Socialminister Lena Hallengren har tidigare meddelat att avtalet kommer att innebära 6 miljoner doser för Sveriges del. Det kommer att räcka till mellan 3-6 miljoner svenskar.
Planen i Sverige är att riskgrupper ska prioriteras först.
I nuläget sker samtidigt förhandlingar mellan Läkemedelsförsäkring och Socialdepartementet gällande ersättning till personer som drabbas av biverkningar till följd av det kommande vaccinet. Ännu är det inte klarlagt hur förskäringsskyddet för vaccinet kommer att se ut.