Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Astra Zeneca vill göra nya vaccinstudier

Lars Schenatz, ordförande i Läkemedelsdistributionsföreningen och vd för företaget Tamro, om hur coronavaccinet ska distribueras.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Astra Zeneca kommer sannolikt göra nya globala studier för att undersöka effektiviteten i företagets covid-19-vaccin, säger vd:n Pascal Soriot till Bloombergs.

Beskedet är ett svar på de frågor som ställts sedan företaget offentliggjorde resultat från sin fas 3-studie med tiotusentals deltagare.

Resultatet väckte förvåning, eftersom det visade sig att vaccinet var 90 procent effektivt hos en grupp av deltagarna som – från början av misstag – vid första vaccinationstillfället fått en halv dos i stället för en hel dos.

Högre effektivitet

Det var en betydligt högre effektivitet än vad som sågs hos de deltagare som bara fått hela doser. En ny studie skulle i så fall på nytt utreda effektiviteten i den halverade dosen.

Flera experter säger att frågetecknen kring fas 3-studien kan orsaka problem för Astra Zeneca, som just nu försöker få sitt vaccin godkänt av USA:s och EU:s läkemedelsmyndigheter.

Krav på vaccin vid resor kan bli verklighet

Flera flygbolag har redan börjat titta på hur det ska gå till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.