Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svåra reaktionen kan ge förlamning – test pausade

”Poängen med studierna är ju att man ska leta efter biverkningar”, säger Richard Bergström
Astra Zeneca.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Potentiella vaccin mot covid-19 testas av ett stort antal företag runtom i världen.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Astra Zenecas coronavaccin pausas till nästa vecka, enligt källor till Financial Times.

Anledningen är att man behöver undersöka en ”potentiellt oförklarlig sjukdom” som drabbat en av testpersonerna. 

– Enligt medierapporterna fick den här personen en obehaglig nervinflammation, säger Richard Bergström, vaccinsamordare i Sverige.


Astra Zeneca har inlett fas-3 av testningen för sitt nya coronavaccin. På tisdagskvällen meddelade Astra Zeneca att testningen av coronavaccinet har pausats. En av personerna som medverkat i testningen i Storbritannien ska ha utvecklat en ”potentiellt oförklarlig sjukdom”. 

En person med insyn i den kliniska prövningen berättar för New York Times att det rör sig om en så kallad transversell myelit.

Richard Bergström, vaccinsamordnare i Sverige förklarar:

– En nervinflammation (i ryggmärgen reds. anm.) och den ger utryck i att man kan få en delvis förlamning, eller smärta i delar av kroppen. Det är ofta återgående – men det vet vi inte ännu. Det är precis den här typen av biverkningar som man letar efter. Vissa vacciner har en sällsynt biverkning som är liknande den här, säger han.

Läkemedelsverket: Rimlig bedömning

Testet tar en paus för att utreda om det finns ett samband med vaccinet eller om det finns en underliggande sjukdom bakom reaktionen. Enligt Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket, är det inte ovanligt att kliniska prövningar stoppas.

– Utifrån uppgifterna i medier låter det som en allvarlig medicinsk händelse och då är det rimligt att man pausar testningen och inte rekryterar fler deltagare. Det är en rimlig bedömning och är inte konstigt, säger hon.

I vanliga fall görs utredningen av företaget själva, men granskas också av en oberoende kommitté.

– Vi följer utvecklingen så mycket vi kan. Men vi har väldigt lite information, säger Charlotta Bergquist och fortsätter:

– Om man stoppar studien helt är det inte mer för oss att göra, men om man väljer att gå vidare så kommer det att bli en fråga för Läkemedelsverket att ta ställning till vaccinet när de gör en ansökan.

Källor: Kan återupptas nästa vecka

Enligt BBC, som pratat med ur forskarlaget, är stoppet förmodligen bara i några dagar. Financial Times rapporterar samtidigt att studien kan återupptas i början av nästa vecka, med hänvisning till källor. Men enligt Richard Bergström beror det på hur lång tid det tar att utreda varför personen fick biverkningar.

Om utredningen visar att biverkningen inte är kopplad till vaccinet fortsätter studien, annars avbryts den. 

Socialminister Lena Hallengren har tidigare meddelat att Sveriges avtal med EU kommer att innebära 6 miljoner doser för Sveriges del. Det kommer att räcka till mellan 3-6 miljoner svenskar. Men Astra Zenecas vaccin är inte det enda som är på Sverige och EU:s radar.

– Vi investerar i en portfölj med massa vacciner, just av det skälet att teknologierna är helt nya och oprövade. Vi har inget liknande tidigare. Det är därför som vi helgarderad med många olika, säger Richard Bergström.

– Jag har fått den frågan, ”varför ska vi ha många vacciner?”. Av just det här skälet. Vi måste ha fler att välja på och ta höjd på att några av dem inte fungerar eller är säkra. 

Astra Zeneca föll med drygt två procent vid öppnig på Stockholmsbörsen. 

Om Astra Zenecas vaccin godkänns kommer 300 miljoner doser fördelas mellan länderna som ingår i avtalet som EU har tagit fram.

Länderna som redan beställt vaccinet

Storbritannien: Det brittiska regeringen har beställt cirka 100 miljoner doser och har redan börjat arbetet med hur vaccinet ska fördelas i landet, när vaccinet väl är godkänt. 


USA: Regeringen har beställt 100 miljoner doser – och bidragit med 11 miljarder kronor till utvecklingen av vaccinet.  


EU: EU har kommit överens med Astra Zeneca om att 300 miljoner doser ska gå till EU och vaccinet får godkänt, med en option att köpa ytterligare 100 miljoner. Vad dealen är värd finns inga uppgifter kring. 


Australien: Regeringen har bekräftat att de beställt ”tillräckligt många doser” för att vaccinera hela populationen på 25 miljoner. Men exakt hur många doser det rör sig om finns inga uppgifter på.   


China: Ett företag i Kina har kommit överens med Astra Zeneca om minst 100 miljoner doser. Shenzhen Kangtai Biological Products, i Shenzen, kommer att öka antalet doser med 200 miljoner varje år till 2021.


Ryssland: Det ryska företaget R-Pharm har kommit överens om att producera och distribuera vaccinet. Men det är oklart hur många doser och hur mycket de kommer att betala Astra Zeneca. 


Brasilien: Representanter för den brasilianska regeringen har lagt undan 2,7 miljarder för åtminstone 100 miljoner doser. 

Trump hoppas på corona-vaccin innan valet.
Vicepresidentkandidaten tvekar om att vaccinera sig mot corona.
Vaccinsamordnaren vill ha tillgång till vaccin så tidigt som möjligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.