Asteroid på väg att passera jorden

Publicerad

Om drygt en vecka kommer en asteroid att passera jorden.

Detta på ett avstånd närmare än satelliter som används för telekommunikation befinner sig på, rapporterar NBC.

Asteroiden "2012 DA14" mäter runt 50 meter i bredd och kommer att göra sitt inträde nära jorden på kvällen den 15 februari. Enligt NBC kommer asteroiden färdas närmare jorden än satelliter som används för telekommunikation.

– Det här är det närmaste uppskattade avståndet för den här asteroiden någonsin. Den har rört sig närmare jorden ett tag, säger Donald Yeomans, chef för en av NASA:s avdelningar till NBC.

Enligt NASA:s uträkningar kommer dock jordens gravitation att skjuta bort asteroiden från dess nuvarande bana till ett betydligt säkrare avstånd från jorden.

7,8 km - per sekund

De som vill få en glimt av asteroiden behöver förbereda sig med en kikare - för trots det förhållandevis korta avståndet till jorden kommer den inte vara synlig med blotta ögat. Dessutom slungas asteroiden fram i ofattbara 7,8 kilometer per sekund, enligt NBC.

Sajten Populär astronomi har listat några tips för de som vill försöka hitta asteroiden på himlen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag