Assanges ultimatum

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
STÄLLER KRAV. Julian Assange befinner sig för tillfället på Ecuadors ambassad i London.
Foto: Patrik Lundin

LONDON. Julian Assange, 40, är beredd att överlämna sig till Sverige.

Men inifrån Ecuadors ambassad ställer han ultimatum:

Att Sverige garanterar att han inte lämnas till USA, skriver australiska tidningen The Age.

– Jag har blivit påhoppad av USA, från vicepresidenten och nedåt, som en högteknologisk terrorist, och av Sveriges statsminister och utrikesminister, säger Assange enligt Sydney Morning Herald.

I tisdags gick våldtäktsanklagade Julian Assange in på Ecuadors ambassad i centrala London och ansökte om politisk asyl.

Den före detta hackaren från Australien är medveten om att även om han beviljas asyl så kommer han att gripas av brittisk polis så fort han går ut från ambassaden. Han kommer då att utlämnas till Sverige för att höras om anklagelser om våldtäkt och sexuella ofredanden mot två kvinnor hösten 2010.

Vill ha garanti

Men Julian Assange hoppas i stället att han kan få diplomatiska garantier.

- I slutändan handlar det om vilka garantier som kan ges av Storbritannien, USA och Sverige, säger Julian Assange till The Age.

Det skulle konkret vara att Sverige garanterar att han inte utlämnas till USA och att USA inte åtalar honom för att ha läckt hemliga uppgifter om den amerikanska regeringen, skriver The Age.

Fruktar dödsstraff

Assange fruktar att han riskerar att dömas till dödsstraff om han lämnas till USA.

Assange kritiserar också sin egen regering, premiärminister Julia Gillards australiska administration.

– Jag har blivit påhoppad av USA, från vicepresidenten och nedåt, som en högteknologisk terrorist, och av Sveriges statsminister och utrikesminister. Det borde ju kräva ett direkt svar från Gillard-regeringen, säger Assange enligt Sydney Morning Herald.

Varken den australiska eller svenska regeringen har hittills fått officiella önskemål från USA om att Julian Assange ska utlämnas.

Ecuadors ambassadör i London flög under lördagen till hemlandet för att informera presidenten Rafael Correa personligen.

Justitiedepartementets pressavdelning kunde i natt inte ge svar på om garantier kan utlovas, men gav senare beskedet:

– Vi kan inte ge några garantier. Vad jag vet har vi aldrig gett några garantier på förhand, säger Cecilia Riddselius, kansliråd på justitiedepartementet som handlägger utlämningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.