Julian Assange gjorde tummen upp från balkongen. Foto: Kirsty Wigglesworth
Julian Assange gjorde tummen upp från balkongen. Foto: Kirsty Wigglesworth

Assanges tal från balkongen: Förlåt mig

Publicerad

Julian Assange hyllades som en hjälte när han höll ett tal från en balkong på Ecuadors ambassad i London.

I anförandet tackade han sina anhängare och riktade sig även till sina barn.

– Förlåt mig, vi kommer att återförenas snart, sa Assange.

Julian Assange gjorde på söndagen strax efter klockan 15.00 sitt första framträdande sedan Ecuador tidigare i veckan beviljat honom asyl.

Ett stort antal anhängare väntade på honom nedanför den balkong som Julian Assange talade från.

– Jag är här i dag för jag kan inte vara där i dag, inledde Assange som syftade på att han inte kan lämna ambassaden utan att gripas av brittisk polis.

Han fortsatte sedan genom att tacka alla dem som stöttar honom. Wikileaksgrundaren riktade sin tacksamhet mot dem som kommit till ambassaden, till länderna i Sydamerika som ställt sig bakom beviljandet av asyl, mot Ecuador och dess president med flera.

Kallade Manning förebild

Assange riktade sig även till sina barn.

– Förlåt mig, vi kommer att återförenas snart, sa Assange.

I avslutningen av talet vände sig Assange mot USA och dess president Barack Obama. Han uppmanade Barack Obama att upphöra med utredningen av Wikileaks och krävde att Bradley Manning skulle släppas.

– Han är en hjälte och en förebild för oss alla och en av världen främsta politiska fångar, sa Assange om Manning som gripits misstänkt för att ha läckt stora mängder dokument till Wikileaks.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag