Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Assanges tal från balkongen: Förlåt mig

Julian Assange gjorde tummen upp från balkongen.
Foto: Kirsty Wigglesworth

Julian Assange hyllades som en hjälte när han höll ett tal från en balkong på Ecuadors ambassad i London.

I anförandet tackade han sina anhängare och riktade sig även till sina barn.

– Förlåt mig, vi kommer att återförenas snart, sa Assange.

Julian Assange gjorde på söndagen strax efter klockan 15.00 sitt första framträdande sedan Ecuador tidigare i veckan beviljat honom asyl.

Ett stort antal anhängare väntade på honom nedanför den balkong som Julian Assange talade från.

– Jag är här i dag för jag kan inte vara där i dag, inledde Assange som syftade på att han inte kan lämna ambassaden utan att gripas av brittisk polis.

Han fortsatte sedan genom att tacka alla dem som stöttar honom. Wikileaksgrundaren riktade sin tacksamhet mot dem som kommit till ambassaden, till länderna i Sydamerika som ställt sig bakom beviljandet av asyl, mot Ecuador och dess president med flera.

Kallade Manning förebild

Assange riktade sig även till sina barn.

– Förlåt mig, vi kommer att återförenas snart, sa Assange.

I avslutningen av talet vände sig Assange mot USA och dess president Barack Obama. Han uppmanade Barack Obama att upphöra med utredningen av Wikileaks och krävde att Bradley Manning skulle släppas.

– Han är en hjälte och en förebild för oss alla och en av världen främsta politiska fångar, sa Assange om Manning som gripits misstänkt för att ha läckt stora mängder dokument till Wikileaks.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.