Foto: Leif R Jansson / Scanpix
 Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Assanges svenske advokat till attack mot kvinnorna

Publicerad
Uppdaterad
Han anklagar kvinnorna som anmält Julian Assange för att ha en dold agenda - och för att ljuga.
Advokat Björn Hurtig går till attack mot de två unga kvinnor som anmält Julian Assange för våldtäkt.
- Det handlade, tror jag, mer om avundsjuka och besvikelse från deras sida, säger han till Mail on Sunday.
Julian Assanges svenska advokat säger till Mail on Sunday att han tagit del av hemliga polisdokument som han menar visar att Assange är oskyldig till brotten, bland annat våldtäkt, som han misstänks för.
– Av vad jag har läst är det tydligt att kvinnorna ljuger och att de hade en dold agenda när de gick till polisen som inte hade något med att ett brott skulle ha begåtts, säger Björn Hurtig till Mail on Sunday.

Får inte visa dokument

Björn Hurtig säger att skulle vilja visa de hemliga dokumenten för rätten i London när Julian Assanges häktning behandlas igen, men att han inte får.
– Informationen får endast får användas som bevisning i Sverige, säger Hurtig.
Enligt Hurtig skulle en utlämning av Assange till Sverige bli ”en stridsfråga” om han fick presentera de dokument han talar om i rätten i England.
– Om det blir möjligt för mig att berätta vad jag vet, kommer alla att förstå att det här är en charad, säger Björn Hurtig.

"Avundsjuka"

Björn Hurtig tror att de två kvinnor som anmält Julian Assange ville sätta dit honom.
– Det handlade, tror jag, mer om avundsjuka och besvikelse från deras sida. Jag kan bevisa att åtminstone en av dem hade stora förväntningar på att något stort skulle hända med Julian.
Expressen.se har sökt kvinnornas advokat Claes Borgström för en kommentar, men han har inte gått att nå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag