Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assanges mamma: Skurkaktigt, brutalt och olagligt

Foto: VICTORIA JONES / AP TT NYHETSBYRÅN

Julian Assanges mamma kallar gripandet av sonen för ”skurkaktigt, brutalt och olagligt”.

Samtidigt kräver brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn att Wikileaksgrundaren inte ska utlämnas till USA. 

Men han utmanas av partikamrater, som anser att Assange misstankarna om våldtäkt i Sverige har hamnat i skymundan.

Samtidigt skriver Reuters att USA nu har två månader på sig att färdigställa sina krav på utlämning.

Storbritanniens premiärminister Theresa May sade i ett tal till underhuset att hon välkomnar gripandet av Julian Assange – något som enligt henne visar att ingen står över lagen.

Det fick Julian Assanges mamma Christine Assange att reagera med ursinne. På fredagen skrev hon på Twitter:

”Theresa May försöker avleda uppmärksamheten från sin brexit-röra genom att heja på det skurkaktiga, brutala och olagliga gripandet av min modige, torterade, flerfaldigt prisbelönte journalist till son, Julian.”

https://twitter.com/AssangeMrs/status/1116334575603445760

För sju år sedan fick Wikileaksgrundaren asyl på Ecuadors ambassad i London. Han flydde dit sedan sedan en brittisk domstol beslutat att han skulle utlämnas till Sverige där han var misstänkt för våldtäkt.

Men på torsdagen greps han av brittisk polis efter att hans asyl dragits tillbaka.

Efter en snabb rättegång befanns han skyldig till att ha brutit mot reglerna för hans borgen för sju år sedan.

Samtidigt har han begärts utlämnad till USA – misstänkt för dataintrång mot en säkerhetsklassad amerikansk regeringsdator tillsammans med visselblåsaren Chelsea Manning. 

Intern strid i Labour

Flera ledamöter från oppositionspartiet Labour, däribland partiledaren Jeremy Corbyn, tar Assange i försvar. De kräver att han inte ska utlämnas till USA med hänvisning till hans mänskliga rättigheter.

Andra Labourledamöter har tagit avstånd från partiledningen genom att hävda att Sverige borde återuppta våldtäktsutredningen mot Assange, som lades ner 2017, rapporterar The Guardian

Ledamoten Diana Johnsson uppger att hon är mycket besviken på Labours skugginrikesminister Diane Abbot för att hon inte nämnde att Assange tog sin tillflykt till ambassaden för att undvika utlämning till Sverige.

I en intervju med BBC säger hon:

– Labour måste vara tydligt med att om det finns anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp måste de tas på allvar, och gällande procedurer måste gås igenom. Människor kan inte hålla sig undan på det som Assange har gjort i sju år och trotsa rättvisan.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som är målsägandebiträde åt en av de kvinnor som anmälde Assange för våldtäkt, har begärt att förundersökningen återupptas. Åklagarmyndigheten har inte tagit ställning till hennes begäran.

USA har två månader på sig

På fredagen framkom att USA nu har två månader på sig att färdigställa sina krav på utlämning, skriver Reuters, som anger en tjänsteman i Vita huset som källa.

Personen berättar vidare för nyhetsbyrån att de amerikanska myndigheterna redan förklarat för Storbritannien att en preliminär arresteringsorder för Assanges utlämning var på väg.