Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Julian Assange häktas inte i sin frånvaro

Julian Assange.
Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Assange lämnar rätten i London.
Foto: PA / AP TT NYHETSBYRÅN
Vice överåklagare Eva-Marie Persson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wikileaksgrundaren Julian Assange häktas inte i sin frånvaro, meddelar Uppsala tingsrätt. 

Samtidigt är han fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. 

– En europeisk utredningsorder kommer att utfärdas i syfte att förhöra Julian Assange, säger vice överåklagare Eva-Marie Persson. 

Naivt att tingsrätten verkar tro att Assange kommer samarbeta med åklagaren när han inte gjort det på 9 år”, skriver målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz. 

Assange anklagas för en våldtäkt som ska ha ägt rum i Sverige 2010. Samma år häktades han i sin frånvaro, och efter diverse rättsliga turer tog han 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London, och beviljades politisk asyl av Ecuador.

För två år sedan, 2017, lades brottsutredningen mot honom ned, eftersom den dåvarande åklagaren kommit till slutsatsen att det inte längre gick att driva utredningen framåt.

Wikileaksgrundaren Julian Assange häktas inte

Men när Julian Assange i april i år greps på ambassaden av brittisk polis hamnade allt i ett annat läge, och förundersökningen mot honom återupptogs av Åklagarmyndigheten. Nuvarande åklagare Eva-Marie Persson har därefter begärt att Assange återigen ska häktas i sin frånvaro.

Men åklagaren får avslag. Efter klockan 16 på måndagen meddelade domaren att häktningsbegäran får avslag. 

– Frågor om den misstänktes placering förfogar inte svenska domstolar över, säger domaren enligt UNT. 

Som skäl säger domaren, enligt SVT, att det finns risk att Julian Assange rymmer. Samtidigt är han fortfarande på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, mindre grovt brott. 

Massi Fritz: Naivt av tingsrätten

Förhör kan fortfarande hållas med Wikileaksgrundaren enligt europeisk utredningsorder eftersom han fortfarande avtjänar sitt fängelsestraff i Storbritannien. 

– Därför är det inte proportionerligt att häkta honom nu, säger domaren enligt UNT. 

Vice överåklagare Eva-Marie Persson säger i en kommentar efter avslaget: 

– Jag har full respekt för domstolens ställningstagande. De har behövt ta ställning till en svår bedömningsfråga som jag ansåg behövde prövas av domstol. 

– Nu fortsätter förundersökningen dels med förhör i Sverige, dels kommer en europeisk utredningsorder att utfärdas i syfte att förhöra Julian Assange. Någon tidpunkt för det finns ännu inte. Vi tar ett steg i taget och omprövar utredningsläget fortlöpande.

Under en pressträff säger hon att frågan om att resa till Storbritannien just nu ”utreds”. Hon vill inte kalla dagens besked för ett bakslag, utan en prövning av proportionalitetsprincipen. 

Elisabeth Massi Fritz, som företräder en av kvinnorna som anklagat Julian Assange för våldtäkt, är kritisk till tingsrätten beslut. 

Naivt att tingsrätten verkar tro att Assange kommer samarbeta med åklagaren när han inte gjort det på 9 år. Jag utgår ifrån att häktningsbeslutet överklagas till hovrätten av åklagare”, skriver hon i ett sms. 

Assange är dömd till 50 veckor i fängelse

Assange är redan dömd till 50 veckor i fängelse i Storbritannien, men indikationer finns på att han kan släppas efter halva tiden. Därefter kan det brittiska rättsväsendet ta ställning till om Assange kan flyttas till Sverige. Samtidigt vill även USA ha Assange utlämnad.

I tisdags gjorde Julian Assanges försvarare ett försök att skjuta upp häktningsförhandlingen, med hänvisning till att hans klient var i dåligt skick och inte kunnat ta del av bevisningen i häktningspromemorian. Uppsala tingsrätt avslog dock advokatens begäran.

I torsdags skulle Assange ha varit med vid en förhandling i brittisk domstol via videolänk från fängelset. Han var dock då för sjuk för att medverka.

”Offentlig mobbing”

Dagen efter, på fredagen, sade FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor Nils Melzer i ett pressmeddelande att Wikileaksgrundarens mänskliga rättigheter kan kränkas om han utlämnas till USA där han riskerar dödsstraff.

Efter att ha besökt Assange i fängelset, tillsammans med två personer som är specialiserade på att utreda om människor har utsatts för tortyr eller behandlats illa på andra sätt, riktade han hård kritik mot hur Assange behandlats de senaste åren.

Julian Assange har utsatts för offentlig mobbning, skrämseltaktik och förtal i USA, Storbritannien, Ecuador och Sverige, anser Melzer. Han sade att Assange visar symtom som liknar de som personer som utsatts för psykisk tortyr kan uppvisa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.