Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Assanges försvarare till attack mot överåklagaren

Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Julian Assanges brittiska försvarare går till frontalattack mot överåklagare Marianne Ny och anklagar henne för att agera som en "osäkrad kanon som rullar runt på däck".
Den svenska överåklagaren försvarar sitt agerande i fallet och menar att de erbjudanden som videoförhör som Assange påstår sig ha kommit med strider mot svensk lag.
- Vi har bara följt de gängse rutinerna, säger Ny till Expressen.se.
Julian Assange är internationellt efterlyst efter att ha häktats på sannolika skäl misstänkt för bland annat ett fall av våldtäkt och tre fall av sexuellt ofredande.
Var WIkileaks-grundaren befinner sig är oklart. Han var tidigare i veckan i Storbritannien, men hans brittiske advokat Mark Stephens vill på lördagseftermiddagen inte säga var han befinner sig, enligt TT.
Mark Stephens riktar i stället kraftig kritik mot överåklagare Marianne Ny.
Mark Stephens menar att Ny agerat som i totalitära stater, som han själv har jobberfarenhet från.
- Inte ens där har jag sett en åklagare bete sig så exotiskt, ovanligt och på ett sätt som är så juridiskt irrationellt, säger Mark Stephens.

Erbjudit videoförhör

Mark Stephens säger vidare till TT att Julian Assange givit Marianne Ny ett stående erbjudande att låta sig förhöras på ambassaden i London, eller via videolänk, men detta har Ny avvisat.
Marianne Ny vill inte kommentera vilka erbjudanden som hon fått eller inte fått från försvaret, men menar att det inte skulle vara möjligt att förhöra Assange via länk eller på en ambassad.
– Det finns inte något utrymme för det i svensk rätt. När man hör en misstänkt finns det ett antal regler som ska iakttagas, säger Marianne Ny.
Marianne Ny ger ett exempel:
– Vad skulle man till exempel göra om det efter förhöret fanns anledning att frihetsberöva den misstänkte.
Häktningsbeslutet har överklagats, men överklagan hade på lördagen ännu inte behandlats av hovrätten.

Enligt rutiner

Mark Stephens menar därför att det är märkligt att skicka ut en efterlysning redan.
- Det låter som ett medvetet försök att undvika överklagandet, spekulerar Mark Stephens.
Även här slår Marianne Ny i från sig:
– Vi har bara följt de gängse rutinerna. Skulle hovrätten ogilla häktningsbeslutet kommer det omgående att återkallas. Så går det till normalt, säger Marianne Ny.
Mark Stephens säger till TT:
- Jag känner inte kvinnan men hennes beteende liknar, som vi skulle säga i England, en osäkrad kanon som rullar runt på däck.
Marianne Ny vill inte säga något om angreppet:
– Det var inte mycket att kommentera. Det här handlar inte om mig personligen. Vi bedriver utredningen på ett sätt som är normalt när det gäller sexualbrott i Sverige. Här är det normalt att den som är misstänkt förhörs och i den mån det behövs används också tvångsmedel som anhållande och häktning, säger Marianne Ny.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.