Assanges besked till åklagaren: "Har inte tid att komma"

Publicerad
Uppdaterad
Han är en "mycket upptagen man" som därför inte har tid att komma på förhör när åklagaren kallar honom.
Det är ett av den våldtäktsmisstänkte Julian Assanges argument för att han inte inte ska vara häktad.
Expressen.se har tagit del av den tidigare hemligstämplade överklagan av häktningsbeslutet som skickats till hovrätten.
"Han har befunnit sig i andra länder för att arbeta och har haft svårt att inställa sig exakt när åklagarmyndigheten så velat", skriver advokat Björn Hurtig.
Julian Assange har överklagat förra veckans häktningsbeslut som även ledde till att han blev internationellt efterlyst.
Hovrätten skulle tagit beslut om överklagan i går måndag, men nu har beslutet skjutits upp eftersom hovrätten inväntar åklagare Marianne Nys synpunkt på Assanges överklagan.

Tidigare hemligstämplat

Till överklagan finns ett dokument bifogat. Det har tidigare varit hemligstämplat, men delar av hemligstämpeln har nu släppts av rätten.
Där argumenterar Assanges svenske försvarare Björn Hurtig för att häktningen ska hävas.
Julian Assange häktades eftersom han inte kom till Sverige för förhör om de brott hans misstänktes för, men Hurtig menar att han ”är beredd att delta i förhör”
Enligt Hurtig fick Julian Assange tillstånd av Marianne Ny att lämna landet, vilket han senare gjorde.
En tid efter Julian Assange lämnat Sverige meddelade Marianne Ny att hon ville förhöra Julian Assange, men då kunde inte den för våldtäkt misstänkte Julian Assange, skriver Hurtig.

"Svårt att inställa sig"

”Han har befunnit sig i andra länder för att arbeta och har haft svårt att inställa sig exakt när åklagarmyndigheten så velat”, skriver Hurtig.
Enligt Hurtig har Assange sagt sig vara positiv till förhör, och meddelat andra datum till åklagare Marianne Ny då han kunnat komma till Sverige.
Marianne Ny har dock inte kunnat på dessa datum.
Vid ett tillfälle fick förhöret ställas in eftersom en utredningsman var sjuk.
”Det skall hållas i minnet att Julian Assange är en mycket upptagen man med engagemang över hela världen”, skriver Björn Hurtig.
Assange har också velat göra förhören på en australisk ambassad, via telefon eller videolänk, men detta har inte accepterats av åklagaren.
Björn Hurtig menar vidare att åklagarens skäl för en häktning inte står i proportion till det intrång det innebär.

Drabbats hårt

Hurtig menar att misstankarna drabbat hans klient hårt, bland annat genom att han förknippas med ordet våldtäkt på Google.
”Efter offentliggörandet av Julian Assanges namn var det möjligt att på sökmotorn Google få flera miljoner träffar och (sic!) man sammanförde ”Julian Assange” och ordet våldtäkt...”
”Således görs gällande att hovrätten omedelbart skall upphäva tingsrättens beslut”, avslutar Björn Hurtig.
Expressen.se har sökt Marianne Ny, men hon har inte gått att nå.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag