Strax efter klockan 10 på torsdagsmorgonen rapporterar BBC att FN-utredningen som granskar Assanges frihetsberövande kommer att ge Wikileaks-grundaren rätt mot Sverige och Storbritannien.
Utredningen är utförd av UNWGAD, FN:s oberoende arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden, som består av juridiska experter som har samlat in bevis och förhör i Storbritannien och Sverige. Gruppens beslut är inte juridiskt bindande.
Den brittiska polisen menar att man kommer att gripa honom om man får chansen.
– Efterlysningen är fortfarande gällande. Om han lämnar ambassaden kommer vi att göra alla ansträngningar för att gripa honom, säger en talesperson för den brittiska polisen till Reuters.
Även den svenska åklagarmyndigheten meddelar att slutsatsen från FN:s arbetsgrupp UNWGAD inte imponerar på dem.
"Yttrandet från arbetsgruppen har ingen formell betydelse för den pågående förundersökningen enligt svensk lagstiftning", skriver man i ett pressmeddelande och tillägger att:
"Högsta domstolen har den 11 maj 2015, efter att ha tagit del av omständigheterna i ärendet, beslutat att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro."
På svenska UD säger man att regeringen informerades redan för två veckor sedan om FN-panelen UNWGAD:s utslag om Assange.
– Det stämmer och vi kommer att skicka ett svar i morgon, säger Anna Ekberg på UD:s presstjänst till TT.
Hon vill inte kommentera vad FN-panelen kommit fram till eller vad den svenska regeringen kommer att svara.
– Deras rekommendationer är inte juridiskt bindande. Men sen kan de ändå ha viss juridisk betydelse beroende på innehållet och kvalitén och hur juridiskt övertygande de är, säger Ekberg.
– Men Sverige är ju som land bundet av FN-konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, och det är ju i enlighet med den som den här gruppen har arbetat, säger Anna Ekberg.
På torsdagseftermiddagen bekräftade UD för TT att FN-panelen UNWGAD bedömer att Julian Assange är godtyckligt frihetsberövad.
Statsminister Stefan Löfven kommenterade på torsdagskvällen också ärendet.
– Det är ett rättssystem som hanterar det här. Det finns en panel i FN-systemet som gjort sin bedömning. Svenska myndigheter och det svenska rättsystemet gör sin bedömning. Vi recenserar inte det utan det är rättsystemet som sköter det och ska göra det, säger han.
Håller sig på Ecuadors ambassad
I tre och ett halvt år, sedan i juni 2012, har Assange hållit sig gömd inne på Ecuadors ambassad i London efter att svenska myndigheter velat få honom utlämnad.
Därmed har han gjort sig oåtkomlig för det svenska rättssystemet.
Julian Assange säger i ett uttalande att han förväntar han sig att få tillbaka sitt pass och att alla försök att gripa honom avslutas om utredningen ställer sig på hans sida.
Advokat Thomas Olsson, som företräder, Julian Assange säger:
– Det här handlar bland annat om hur man ska se på det faktum att han inte har kunnat lämna ambassaden, och om det ska ses som ett frihetsberövande eller inte, säger advokat Thomas Olsson som företräder Julian Assange.
Hur set ser du på det?
– Ja, vi får ett beslut på fredag, låt oss se vad beslutet blir, i morgon.
Rör det sig om ett olagligt frihetsberövande?
– Inte att det är olagligt, utan att det har blivit olagligt i och med att det gått så lång tid och att den tidsutväxten beror på att åklagarna har hållit sig passiva. Men då har ju åklagarna argumenterat för att man inte ska räkna med den tiden han har suttit på ambassaden.
När hade du kontakt med honom senast?
– Häromdagen. Man har ju löpande kontakt med både honom och personer runtomkring honom.
Vad blir scenariot i morgon?
– jag vill inte spekulera i det. det kommer ett beslut i morgon – vad skulle värdet vara i att försöka gissa sig till vad det blir? Förhoppningen är att man delar vår ståndpunkt, att det ska räknas som ett frihetsberövande och numera inte uppfyller lagens krav på grund av denna långa tid som har gått och den passivitet som de utredande myndigheterna uppvisat, säger Thomas Olsson.
Hur mår Julian Assange i dag?
– Det är han nog mest lämpad att svara på själv. Men det är klart att det är en väldigt stor påfrestning att leva under de förhållanden som han har gjort.
https://twitter.com/wikileaks/status/695084493825273856
Polisen vill förhöra
Julian Assange är misstänkt för våldtäkt vid en resa i Sverige 2010. Han har inte åtalats för något av de brott han misstänks för men svensk polis har velat förhöra honom. Så sent som i maj 2015 lämnade svenska myndigheter in en ansökan in om att få förhöra honom inne på ambassaden i London.
För en månad sedan – i januari 2016 – kom svaret från Ecuador. Sverige nekas att förhöra Assange – i stället kommer landet självt att utföra utredningsåtgärderna.
I september 2014 lämnade Assange in en begäran att experter på mänskliga rättigheter i den oberoende FN-panelen UNWGAD skulle utreda Sveriges och Storbritanniens hanterande av hans fall. Enligt The Guadrian ska utrednigen överlämnas på fredag morgon.
På Ecuadors ambassad har Julian Assange haft tillgång till ett av sammanlagt tio rum för att använda som sitt eget kontor. Så sent som i augusti förra året var ambassadpersonalen trött på att ha honom inackorderad, uppgav The Times:
– Dag har blivit natt och natt har blivit dag, sa en diplomat med insyn i Assanges vardag. Det är praktiskt taget omöjligt att bedriva vardaglig diplomati när man samtidigt fungerar som ett enmanshotell.