Assanges advokat: Åklagaren missbrukar sin makt

Publicerad
Uppdaterad
Åklagaren begärde Julian Assange häktad eftersom han inte gått att nå för förhör.
Wikileaksgrundarens advokat hävdar dock att Assange ska ha erbjudit sig att ställa upp på förhör både i Sverige och på den svenska ambassaden i London.
På torsdagen häktades Julian Assange i sin utevaro misstänkt för en våldtäkt i augusti i Enköping, tre fall av sexuellt ofredande i Stockholm och Enköping och ett fall av olaga tvång i Stockholm. Överåklagare Marianne Ny begärde honom häktad eftersom han inte gått att nå för förhör.

Har erbjudit sig att förhöras

Julian Assanges advokat Mark Stephens hävdar dock i ett uttalande att hans klient erbjudit sig att ställa upp på förhör innan han lämnade Sverige.
Wikileaksgrundaren ska även ha erbjudit sig att förhöras på den svenska ambassaden i London. Han har också sagt att han kan förhöras via telefon, videolänk och e-post, eller uttala sig skriftligt, i ett bevittnat dokument.

Måste komma till Sverige

Enligt Stephens ska dock åklagaren ha envisats med att Assange, som nekar till brott, måste komma till Sverige och stå för resekostnaderna själv:
"Alla dessa erbjudanden har blivit blankt avfärdade av en åklagare som missbrukar sin makt genom att kräva att han återvänder till Sverige på egen bekostnad för att bli utsatt för ytterligare en mediecirkus som hon kommer att dirigera", skriver han i uttalandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag