Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Assange vinkade till supportar utanför ambassaden

Foto: Erik Högström. Foto: Chris Helgren

På söndagen fick Julian Assange finbesök när Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino kom till landets ambassad i London.

Ett 50-tal anhängare hade samlats för en manifestation inför ettårsdagen av Assanges flykt.

Men det blev inget balkongtal från Wikileaksgrundaren – istället vinkade han till sina fans.

På onsdag är det ett år sedan Julian Assange tog sin tillflykt in på Ecuadors ambassad i London för att undvika att utlämnas till Sverige. På söndagen anlände Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino till London för att träffa Storbritanniens utrikesminister William Hauge och komma fram till en lösning i Assangefrågan. På söndagskvällen hälsade Patino på Assange, som har beviljats asyl i landet.

Många hade väntat sig att Assange skulle gå ut på ambassadens balkong och hålla ett tal – som han gjort tidigare. Men Wikileaksgrundaren nöjde sig med en vinkning. Vid sjutiden i går kväll, kort efter att Patino anlänt, öppnades ett fönster och Assange och Patino visade sig för anhängarna och för pressen.

Bevakningen kostar miljoner

Storbritannien har beslutat att lämna ut Assange till Sverige där han är misstänkt för sexbrott. Bevakningen av ambassaden har hittills kostat 30 miljoner kronor.

Julian Assange berömmer Edward Snowdens mod nyligen att lämna ut handlingar som avslöjade USA:s övervakning av medborgarna – trots att Snowden sett hur Bradley Manning och Assange själv blivit behandlade.

– Men Wikileaks-filerna var av större betydelse globalt, eftersom den involverade stora frågor för nästan alla länder, säger han till The Hindu.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!